Търси се нова столица на Индонезия извън пренаселения остров Ява

Президентът на страната вече планира своите действия

Търси се нова столица на Индонезия извън пренаселения остров Ява

Снимка: БТА

3398 ~ 2 мин. четене
Президентът на Индонезия реши да премести столицата на четвъртата по големина страна в света далеч от претъпкания главен остров Ява. Все още предстои да се избере ново място, коментира в понеделник министърът на планирането, цитиран от Reuters.

Решението на държавния глава Джоко Уидодо идва по-малко от две седмици, след като частни социолози заявиха, че той печелил президентските избори на 17 април, въпреки че официалните резултати не се очакват преди 22 май.

„Президентът избра да премести столицата извън Ява”, каза министър Бамбанг Броджонегоро на пресконференция след заседание на кабинета, определяйки стъпката като важно решение. Администрацията се оглежда за място в източната част на разпръснатия архипелаг. 

На откриването на заседанието на кабинета си Уидодо подчерта необходимостта от ново мислене за бъдещето. „Искаме да мислим по един проницателен начин за напредъка на тази страна и преместването на столицата изисква задълбочена и подробна подготовка“, каза той.

Сегашната столица, Джакарта, е дом на повече от 10 милиона души, но около три пъти повече хора живеят в околните градове. Това допринася за тежките задръствания в района. Броджонегоро определи годишните икономически загуби вследствие на задръстванията в Джакарта на 100 трилиона рупии (7.04 млрд. долара).

Сегашната столица е предразположена и към наводнения, а и потъва заради прекомерното извличане на подземни води. 

Решението на Уидодо е взето обмислено и отчита факта, че близо 60% от 260-те милиони души в Индонезия живеят на Ява, както и че икономическите дейности са съсредоточени там. По време на предишната си предизборна кампания президентът обеща да спомогне за равномерното разпределение на икономическото развитие и извън Ява. 

Разходите за преместването на столицата не са ясни, но ще бъде предложена схема, при която да се включат частни инвеститори. 

Релокацията може да отнеме до 10 години, колкото същият процес коства на Бразилия и Казахстан. 

Един от претендентите за новата столица е Палангкарая в провинция Централен Калимантан на остров Борнео, съобщи тази година държавната агенция Антара. Властите там са подготвили 300 000 хектара земя в случай, че бъде избрана за нов държавен център. 

Коментари: 0