Търсим излаз на далечни пазари съвместно с Румъния

Министър Седларски обсъди с посланик Йон Гъля бъдещите съвместни бизнес инициативи

Търсим излаз на далечни пазари съвместно с Румъния

Министърът на икономиката Теодор Седларски проведе среща с Негово Превъзходителство Йон Гъля-посланик на Румъния в България. На срещата двамата обсъдиха двустранните търговско-икономически отношения и потенциални съвместни инициативи в сферата на насърчаването на стартиращи малки и средни предприятия и предприемачеството.

„Сигурни сме във възможностите за развитие на двустранните отношения с Румъния и наличието на редица области от взаимен интерес. Бизнес средите между двете държави могат да бъдат насърчени чрез активен диалог между официалните институции“, заяви по време на срещата министър Седларски.

Той поясни, че икономическият потенциал на България и Румъния определя реалната възможност за съвместно излизане на по-далечни пазари, тъй като това ще създаде перспектива за икономически растеж в региона. „Трябва да говорим с един глас пред Европа, защото при обсъждане на проекти с еврофондове, инвеститорите от западните страни, гледат на нас като един регион“, коментира  министър Седларски.

От своя страна посланик Йон Гъля изрази огромното си желание за провеждане на повече съвместни инициативи за популяризиране на бизнес условията между двете страни, както и организиране на бъдещи икономически форуми, в които участие да заемат търговските палати на двете страни.

Министър Седларски и посланик Гъля поставиха акцент върху по-активното сътрудничество на ниво агенции за малки и средни предприятия по съвместни проекти.

В допълнение, в ход е процедура по съгласуване на Меморандум за разбирателство между Българската агенция за инвестиции и Департамента за чуждестранни инвестиции и публично-частно партньорство на Румъния, предоставен от българската страна по време на Четвъртото заседание на Работната група през 2016 г.

Двете страни се споразумяха датата за провеждане на Петото заседание на Работната група за икономическо сътрудничество да бъде съгласувана на по-късен етап, както и провеждането на заседанието да бъде съпроводено от двустранен бизнесфорум.

Румънската страна отправи молба за съгласуване на позициите между двете страни в рамките на заседанията на Съвета по конкурентоспособност, с което министър Седларски се съгласи.

Коментари: 0