5-те най-големи грешки при кандидатстването за работа

През 15-те си години в Google Ласло Бок е прегледал над 20 хил. автобиографии

5-те най-големи грешки при кандидатстването за работа
5838 ~ 2 мин. четене
Автор: Ирина Илиева

Прости неща като форматиране или правописни грешки могат да унищожат вашата възможност за мечтаната работа, пише Business Insider.

Ласло Бок е прегледал над 20 000 автобиографии в рамките на 15-годишната си кариера в Google. Въпреки че е видял някои блестящи автобиографии, той признава, че често вижда едни и същи грешки. Това коства на кандидата позиция на мечтаното работно място.

Според Бок, има пет наистина големи грешки, които трябва да се избягват при кандидатстване за нова работа:

Форматирането на автобиографията

Малките детайли могат да направят всичко различно. Разбърканата и нечетлива автобиография няма да ви доведе до никъде.  Уверете се, че името и контактите ви са на всяка страница, не само на първата. Ако изпращате автобиографията си по имейл, запишете я като PDF, за да запазите форматирането и упоритата работа, която сте положили при съставянето ѝ.

Поверителна и излишна информация

Споделянето на информация за предходни работни места, и особено ако тя е негативна, биха ви представили в лоша светлина. Избягвайте да представяте излишна информация пред бъдещите си работодатели.

Правописни и печатни грешки

Ако автобиографията ви съдържа редица стилистични и правописни грешки, то тя прави изключително лошо впечатление на бъдещите ви работодатели. Изчистете грешките от нея и я прегледайте внимателно, преди да я изпратите.

Прекалено дълга автобиография

Направете своето CV сбито. „Доброто правило е една страница за всеки 10 години трудов стаж“, казва Бок. Не забравяйте, че причината да представите резюме е да получите интервю, а не да бъдете наети веднага, затова оставете част от информацията за срещата с бъдещите ви работодатели.  

Лъжа

Има много неща, за които бихте могли да излъжете, когато кандидатствате за работа. Подобни несъответствия относно трудов стаж, дипломи и умения са само част от нещата. Ако лъжата бъде открита, може да отнеме работното ви място. Затова Ласло Бок съветва да бъдем максимално най-откровени в автобиографиите си, за да не загубим доверието на работодателя.

Подкрепи Economic.bg