Дания може да забави и оскъпи Северен поток 2

Все още няма разрешителни за поставяне на тръбите в датски води

Дания може да забави и оскъпи Северен поток 2

Снимка: Газпром

1084 ~ 2 мин. четене
Воденият от Русия проект за газопровод през Балтийско море до Европа може да се забави с до осем месеца и да струва допълнителни 660 милиона евро (740 милиона долара) поради препятствия при осигуряването на необходимите разрешителни от Дания, заяви операторът на газопровода.

Газопроводът "Северен поток 2" (Nord Stream 2), който се строи в момента, беше под "обстрел" от САЩ и няколко източноевропейски, северни и балтийски страни, които твърдят, че той ще увеличи зависимостта на Европа от руския газ.

Графикът на проекта, ръководен от държавната компания Газпром, е ключов за бъдещето на договора за транзит на газ между Москва и Киев, тъй като Украйна е основният газов път на Русия за износ в Европа.
Договорът за транзит, голям източник на бюджетни приходи за Украйна, изтича в края на тази година. 
"Северен поток 2", според първоначалния си график, трябваше да е готов дотогава.

"Газпром" е завършила над 70% от "Северен поток 2", но от април 2017 г. има нерешени въпроси с датските власти за прокарване на между 147 и 175 км през датски води.

„Северен поток 2“, насочен към удвояване на годишния капацитет на съществуващия газопровод „Северен поток“ чрез добавяне на 55 милиарда куб. м, трябва да мине през водите на Финландия, Швеция, Дания и Германия. Той има одобрения от всички страни, чиито води пресича, освен Дания.

Водената от Русия компания подаде две заявления за маршрути до датските власти, от които първото беше предложено преди повече от две години. През март Датската енергийна агенция поиска екологична оценка на вариант за трети маршрут.

"Северен поток 2" определи заявката за третия маршрут като „умишлен опит за забавяне на изпълнението на проекта“.


В жалба до датските власти през април проектната компания заяви, че разходите, свързани с новото искане за трети маршрут, вече са над 100 милиона евро.

Според писмото, получено от Ройтерс, искането за трети маршрут може да доведе до забавяне до осем месеца и допълнителни разходи от 560 милиона евро. Първоначалният бюджет на проекта беше 9,5 милиарда евро.

„Забавянето на проекта ще доведе до значителна финансова загуба за „Северен поток 2 “, се казва в писмото, с което се иска датският апелативен съвет по енергетика да отмени молбата на енергийната агенция. 
Nord Stream 2 казва в писмото, че "многократно е искал актуализация на състоянието ... без да получи никакъв отговор".


Освен „Газпром“, половината от финансирането за „Северен поток 2“ се осигурява от германската Uniper, поделението на BASF Wintershall , англо-холандската компания Shell, австрийската OMV и френската Engie.

Датската енергийна агенция потвърди, че Nord Stream 2 обжалва решението й. Агенцията заяви, че е изяснила своите причини за искане на заявление за трети маршрут пред съда за обжалване, но отказа да ги сподели пред Ройтерс.
Подкрепи Economic.bg