10-те най-красиви галактики

Вижте снимки от дълбокия и загадъчен космос

10-те най-красиви галактики
9136 ~ 2 мин. четене

10. Обекта на Хоуг

Това е една от най-нетипичните плеяди от типа пръстеновидни галактики. Необичайната структура на Обекта на Хоуг не спира да очарова астрономите от самото ѝ откриване до днес. Големият въпрос е „това една галактика ли е или са две?“. От външната страна на пръстена доминират ярки сини звезди, докато в близост до центъра се намира една топка на много по-червени звезди, които вероятно са и много по-стари.

 

9. М81

Голяма и красива спираловидна галактика. Тя се намира в съзвездието Голямата мечка и е една от най-ярките галактики, видими в небето на нашата планета. Яркото ѝ ядро и големите спирални ръкави напомнят на вида на Млечния път.

 

8. Галактика NGC 3370

Прашната спирална галактика се намира на около 98 милиона светлинни години от нас в съзвездието Лъв.

 

7. Галактика NGC 1512

Пресечената спирална галактика, намираща се на около 30 милиона светлинни години от нас, е толкова ярка, че може да се види с любителски телескоп.

 

6. Супернова 1987A

Преди две десетилетия астрономите забелязват една от най-ярко експлодиращите звезди в космоса. Това е обречената звезда, наречена Супернова 1987А.

 

5. Голямата спирална галактика

Тази завладяваща галактика е осята с милиони ярки звезди и тъмен прах, попаднали в гравитационния вихър на спиралните ръкави, въртящи се около центъра. Отворени клъстери, съдържащи светло сини звезди могат да се видят поръсени по тези спирални ръкави. 

 

4. Галактика Водовъртежа

Тази галактика се намира на около 23 милиона светлинни години от нас в съзвездието Ловджийски кучета. Хармоничният вид на галактиката напомня на бавен, грациозен и мащабен водовъртеж.

 

3. 2MASX J00482185-2507365

Това е чифт от припокриващи се спирални галактики. Те осветяват разпределението на галактически прах отвъд видимите ръце на плеядите.

 

2. Галактика Черното око

Спиралната галактика се намира в съзвездието Косите на Вероника и се нарича Черното око. Позната е още и като Спящата красавица. Тя има тъмна лента за абсорбиране на прах пред яркото си ядро.

 

1.Галактика Сомбреро

Намира се в съзвездието Дева и е описвана от мнозина като "най-красивият обект в космоса". Тя има светло ядро, необичайно голяма централната издутина и мащабно платно от прах в своя наклонен диск. Всичко това придава на галактиката вид на сомбреро.  

Коментари: 0