10-те най-смъртоносни животни в света

Някои от тях ще ви изненадат

10-те най-смъртоносни животни в света
16133 ~ 2 мин. четене

Освен добре познатите животни, от които се боят хиляди хора, в света има и други животни, които са много смъртоносни, въпреки, че не изглеждат така. Те причиняват смърт на милиони хора по света, благодарение на отровата си. 


10. Охлюв Cone


Вероятно никога не сте си представяли, че толкова бавно животно може да бъде опасно. Но този охлюв е наистина изключение. Неговата отрова е изключително силна и може да накара нервните ви клетки да спрат комуникация едни с други.


9. Златна отровна дървесна жаба


С нейния приятен и светъл цвят, златната отровна дървесна жаба има достатъчно отрова да убие 10 души. Само два микрограма отрова може да доведат до смъртоносен удар. Затова докосването й трябва да се избягва, тъй като отровните й жлези са разположени точно под кожата.

 

8. Медуза Кутия


Тази медуза се смята за най-отровното морско животно в света. Пипалата й са с хиляди жилещи клетки, които съдържат токсини. Една докосване може да атакува едновременно клетките на кожата, сърцето и нервната система.

 

7.  Азиатска кобра


Това може да не е най-отровната змия в света, но повече от 50 000 случая от ухапване от змия годишно са от азиатската кобра. Тя може да стреля отрова на разстояние от 2 метра.

 

6. Черна мамба


Освен че е отровна, черната мамба е и много бърза и е трудно да се озбяга от нея. С едно ухапване тя може да убие 10 души. Всеки ухапан от нея разполага само с 20 минути да вземе противоотрова, в противен случай краят ше е фатален.

 

5. Африкански бивол


Това гигантско рогато животно не случайно се нарича черна смърт. Въпреки, че на пръв поглед не е толкова страшно, то се превръща в чудовище, когато е застрашено.

 

4. Риба Puffer


Тази риба може да бъде смъртоносна единствено когато се консумира без правилна обработка при готвене. При консумация тя може да достави токсини, 1200 пъти по-отровни от цианид.


3. Комари


Ухапването от комар носи смъртоносен вирус, който може да предизвика треска денга, енцефалит, елефантиазис, малария, жълта треска, вируса Зика и др.

 

2. Мухата Цеце


Този едноклетъчен паразит е причинител на африканска сънна болест. Той не убива бързо, но може да доведе до смърт. По-лошото е, че не съществуват ваксини или лекарства срещу ухапване от мухата Цеце.


1. Соленоводен крокодил


Алигаторите и крокодилите са еднакво опасни, но соленоводният крокодил е по-агресивен. Той влачи жертвата си към водата, за да я удави, преди да започне да се храни с нея. Соленоводните крокодили убиват повече хора отколкото акулите. 

Подкрепи Economic.bg