10-те топ дестинации за 2015 г.

Класацията е на туристическия портал TripAdvisor

10-те топ дестинации за 2015 г.
4640 ~ 2 мин. четене
Автор: Божидара Иванова

Както всяка година, туристическият портал TripAdvisor прави класация на най-добрите туристически дестинации. Те се определят на база гласуване на потребители в сайта, които подкрепят най-запомнящите се места, които са посетили.

10.Кейптаун, Южна Африка

Кейптаун е третият по големина град в Южна Африка. Известен е със своя залив и забележителности като Плоската планина, нос Добра Надежда и Кейп Пойнт. Градът е най-посещаваният в Южна Африка и често е наричан един от най-красивите градове по света.

9. Париж, Франция

Френската столица Париж се смята за един от най-романтичните градове в света. Годишно градът се посещава от около 45 млн. туристи, а символите му са едни от  най-лесно разпознаваемите в световната култура.

8. Буенос Айрес, Аржентина

Буенос Айрес е най-яркият символ на Аржентина. Интересни забележителности са площада на Конгреса, Пласа де Майо, площад Сан Марин, църквата Сан Игнасио, Обелискът на свободата, оцветените къщи по прочутата улица „Каминито“ и други.

7. Рим, Италия

Рим е един от най-емблематичните европейски градове. Известен е с многото си забележителности, сред които Римският форум, Колизеумът, Пантеонът, Ватиканските музеи, Базиликата „Свети Петър“, Фонтанът на Ди Треви, Капитолия, Палатин, Замъкът Сант Анджело, Площад Навона и други.

6. Лондон, Великобритания

Британската столица е най-големият метрополис в Европейския съюз. Градът не е пожертвал зеленината и парковете си в името на иновациите. Сред най-големите забележителности в Лондон са Парламента с прочутата часовникова кула Биг Бен, Уестминстърското абатство, където се извършват коронациите, сватбите и погребенията на кралското семейство, Бъкингамският дворец – резиденцията на кралското семейство, Катедралата Сейнт Пол, площадите Трафалгар и Пикадили Съркъс, Лондонското око, Кулата Суис Ре и други.

5. Прага, Чехия

Прага е смятан за един от най-красивите градове в света и е сред най-посещаваните от туристи. Известен е с многообразната си архитектура от различни периоди – барок, рококо, готика, романтизъм, кубизъм и други.

4. Ханой, Виетнам


Ханой е вторият по големина град и столица на Виетнам. Името му означава „град между реки“. Сред най-посещаваните забележителности са Храмът на литературата, Тунелите на Ки Чу и делтата на река Меконг.

3. Истанбул, Турция

През 2014 г. Истанбул заемаше 1 място в класацията на TripAdvisor. Градът е разположен от двете страни на Босфора. Истанбул е с вековна история и местата които могат да се посетят са много – дворецът Топкапъ сарай, църквата Света София, известният покрит пазар Капалъ чаршъ, Българската желязна църква „Свети Стефан“ и други.

2. Сием Реап, Камбоджа

Град Сием Реап е столица на едноименната провинция, разположена в северната част на Камбоджа. Известен е с историческата област Ангкор, в която се намират останките от религиозния комплекс Ангкор Вар и старата кхмерска столица Ангкор Тхом.

1. Маракеш, Мароко

Дестинация № 1 за 2015 г. е мароканският град Маракеш, който преди година заемаше 6-о място в класацията. Градът е разположен в подножието на величествените планини Атлас и е известен с пазарите и фестивалите си. Интересни забележителности са историческата част на града – медина, площадът Джама Ел Фна, Ботаническата градина Jardin Majorelle, дворецът Бахия, музеят Дар си Саид, джамията „Кутубия“ и други.

Коментари: 0