Технологичните гиганти поведоха пазарите надолу

Книжата на Apple се понижиха с близо 4 на сто, след като стана ясно, че компанията е намалила поръчките за производство на новия iPhone

Технологичните гиганти поведоха пазарите надолу

Снимка: Pixabay

Водещите световни борси записаха отрицателни резултати през първата търговска сесия за седмицата. Щатските пазари се понижиха, водени от големите технологични компании Facebook и Apple, които завършиха деня на отрицателна територия. Съставният индекс Nasdaq Composite изгуби над 3 процента, докато акциите на Amazon поевтиняха с 5.1%. Книжата на Apple се понижиха с близо 4 на сто, след като стана ясно, че компанията е намалила поръчките за производство на новия iPhone. Технологичният сектор натежа върху широкия индекс S&P 500, който изостана с 1.66% до 2690.73 пункта, докато Dow Jones завърши деня със спад от 395.78 пункта до 25017.44.

Европейските пазари останаха под натиска на Brexit, но изглежда, че политическото напрежение отшумява, още повече, след като Брюксел са одобрили предложението за сделка на Великобритания. Автомобилният сектор на Стария континент не се представи добре, а акциите на Рено поевтиняха с 9%. Водещият индекс DAX се раздели с 0.85 на сто до 11244.54 пункта, докато акциите на лондонската борса останаха по-слабо волатилни и доведоха индекса FTSE 100 до спад с 0.19%.

В последните дни нараснаха съмненията за курса на развитие на лихвите в САЩ, което отслаби щатската валута. Това даде възможност на златото да стабилизира цената си над 1200 долара за тройунция, като в понеделник ценният метал поскъпна с 0.21% до $1223.12, сочи дневният бюлетин на "Елана Трейдинг".

В понеделник се наблюдава сравнително слаба търговия с петрол в очакване на срещата на министрите от OEPC, която ще се проведе на 6 декември във Виена. Щатският лек суров петрол поскъпна до 57.37 долара за барел, въпреки натиска от нарастващо предлагане в световен план. Сортът Брент не пожъна такъв успех и завърши деня с понижение от 0.29% до $66.90.

Акцентите днес

Изявление на Марк Карни

В 12 часа на обяд българско време председателят на Централната банка на Великобритания Марк Карни ще даде изявление, в което се очаква да даде насоки за развитието на паричната политика на страната.

Икономически данни

На фокус през деня ще бъдат икономическите данни за началното жилищно строителство и разрешенията за строителство, които са един от важните икономически показатели.

Инструменти на фокус

Twilio - Седмична

Технологичната компания дава възможност за дългосрочна покупка при задържане на цената над нивото 89. Предстоящо възходящо пресичане на MACD индикатора би довело до импулсно поскъпване, и образуване на нов максимум. Подкрепа на очакванията идват от добрите финансови резултати през годината.

USD/CAD - Дневна

Валутната двойка се движи във възходящ тренд, но движението не е много устойчиво предвид силната волатилност на пазара. Възможен е пробив под долната граница на канала, но докато цената се задържи над 50 периодната средна възходящото движение остава в сила. Засилване на купувачите може да дойде след възходящо пресичане на индикатора Стохастик.

Natgas US – 4 часова

След силното поскъпване на природния газ и последвалата корекция се образува широк рендж, в който очакваме да се движи цената в краткосрочен план. На този етап е в сила възходящ тренд, но изглежда, че движението отслабва своя импулс и очакваме корекция до подвижната средна около $4.20, откъдето може да се търси сигнал за покупка.

DAX - Дневна

Немският индекс възстанови низходящото движение след опит за корекция до 11640 пункта. Техническите индикатори показват, че продавачите диктуват посоката на движение в момента и е възможно пробив под психологическата зона при 11000 пункта и формиране на нов локален миниум. Нужно е да видим пробив над 50 дневната тренд линия и изкачване над 12000 пункта за да смятаме, че индекса възстановява основния си тренд.
Коментари: 0