Караниколов: От пазара са изтеглени 1 млн. литра некачествено гориво

КЗК следи за цените и изкривяване на пазарите, обясни министърът

Караниколов: От пазара са изтеглени 1 млн. литра некачествено гориво

Снимка: Economic.bg

От пазара тази година са изтеглени 1 млн. литра некачествено гориво. Министерството на икономиката чрез Държавната агенция за метрологичен и технически надзор контролира качеството, но цените се определят от международните пазари. Това коментира министърът на икономиката Емил Караниколов в ефира на БНТ.

"Само от началото на годината сме спрели от пазара един милион литра некачествено гориво. Проверките продължават и ние се занимаваме с това. Но относно цените на горивата - то Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) следи дали няма картел, монопол или изкривяване на пазарите", уточни той.

По думите му правителството продължава да следва своите политики по изпълнение на програмата. "Имаме около 400 млн. лв. повече за образование. Имаме увеличение на заплатите, а в социалната сфера  имаме увеличаване с около половин млрд. лв. Хората с увреждания в момента виждат в това правителство решение на техните проблеми", смята Караниколов. Той прогнозира, че до 2021 година минималната заплата в страната ще бъде 650 лв., а средната – 1050 лв.

"Проблемът е в доверието, защото хората са на ръба. Ние започнахме от дъното, но в момента България има икономически ръст. Видно е обаче, че нещата се случват бавно'', каза министърът на икономиката по отношение на протестите от последните седмици и добави, че между 2007 и 2018 г. средногодишно преките чуждестранни инвестиции (ПЧИ) в страната ни са над 1.3 млрд. евро и се работи за намиране на нови инвеститори.

Коментари: 0