Технологичните разпродажби продължават

Акциите на Apple поевтиняха с близо 7% заради по-слабите продажби

Технологичните разпродажби продължават

Снимка: БТА

Последният ден от поредната седмица с висока волатилност на американските фондови пазари завърши с понижения за водещите щатски индекси. Началото на петъчната сесия обнадежди пазарните участници, след като министерството на труда съобщи, че американската икономика е добавила 250 хил. нови работни места, на фона на очакваните 190 хил., а почасовите заплащания са се увеличили с 3.1% на годишна база за месец октомври.

В последствие обаче индексите загубиха крехката си преднина и преминаха на червено, като в основен катализатор за загубите се оказаха акциите на Apple. Книжата на технологичния гигант поевтиняха с 6.6%, след като доставките на iPhone за третото тримесечие не отговориха на очакванията, а освен това компанията обяви големи промени в структурата на отчетите си и беше сдържана в прогнозите си.

Новините доведоха до разпродажби и при други компании в сектора, като Facebook и Alphabet бяха сред най-засегнатите. В края на деня Dow Jones отчете загуба от 109 пункта, докато S&P500 и NASDAQ изгубиха съответно 0.7% и 1% от стойността си. Индексите дори избегнаха по-значими загуби от средата на сесията благодарение на изказване на президента Тръмп пред репортери, че САЩ и Китай са много близо до постигане на търговско споразумение.

Междувременно европейските пазари изпратиха най-успешната си седмица от края на 2016 година, като фокусът падна върху банките, които очакваха резултатите от последните си стрес тестове. В края на сесията паневропейският Stoxx600 отчете ръст от 0.33%, немският DAX напредна с 0.44%, а френският САС добави 0.32% към стойността си. Единствено британският FTSE приключи с понижение от 0.29%, основно заради слабите резултати в банковия сектор.

Акценти днес

Финансови отчети Q3 2018

През настоящата седмица на Wall Street ще продължи публикуването на финансовите отчети за третото тримесечие на годината, като се очаква 40 компании от състава на S&P500 да публикуват своите резултати. В понеделник на вниманието на инвеститорите ще бъдат отчетите на Loews, SeaWorld, Sysco, Booking, Marriott, Avis, and Mylan.

Работно време на борсите

С началото на новата седмица и преминаването на САЩ към зимното часово време, ще бъдат възобновени стандартните работни часове на американската търговска сесия от 16:00 до 23:00 българско време.
Инструмент на фокус - Apple Inc.

В последния ден от изминалата седмица понижението на Apple се оказа основна причина и за слабите резултати на останалите технологични гиганти. Поевтиняването от над 6.6% доведе до пробив на 50-дневната ЕМА, но беше ограничено до низходяща тренд линия, оформяща канал на движение. Очакваме до края на месеца инвеститорите да възвърнат вярата си в компанията и според неписаното правило на пазарите, негативният гап от последната сесия да бъде заличен.

EUR/USD

През изминалата седмица EUR/USD образува дойно дъно около цена от 1.13, което беше последвано от силна бича свещ. Въпреки че формацията привидно дава силни предпоставки за цикъл на поскъпващо евро, формиралият се в петък мечи пин бар не бива да се пренебрегва, тъй като валутната двойка все още се намира в низходящ тренд. Преди вход в позиция е желателно да се изчака сигнал за настроенията на пазарите през новата седмица.

Oil US

Четвърта поредна седмица на понижение доведе до пробив под възходящата тренд линия, подкрепяща поскъпването на щатския лек суров петрол. Категоричността и липсата на „опашки“ при последната низходяща свещ говори за силните мечи настроения на пазара на суровини. Очакваме тест на психологическата граница от $60 за барел да се окаже решаващ за движението на цената до края на годината, като неин пробив вероятно ще задълбочи разпродажбите до ниво от $55.

Dow Jones

Индексът на 30-те сини чипа преминава през турболентна последна четвърт на годината, но въпреки това виждаме, че на седмична база Dow Jones отново финишира над подкрепящата тренд линия. Индикаторът на относителната сила правя рязка смяна на низходящото си движение, което ни кара да смятаме, че до края на 2018 ще станем свидетели на още една бича вълна. При позитивно начало на новата седмица, покупка с цел достигане до ниво от 26 000 пункта ще бъде оправдана.
Коментари: 0