Тежка зима чака Европа заради енергийната криза

Ниските температури може да спомогнат за абсурден скок в цените на газа, които вече са се увеличили три пъти тази година

Тежка зима чака Европа заради енергийната криза

Снимка: Twenty20

10155 ~ 4 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Европа се подготвя за тежка зима на фона на разразяващата се енергийна криза, чиито корени могат да бъдат търсени в годините назад. Днес обаче проблемът се разпростира и нещата ще зависят от капризите на времето. Държави като Великобритания и Германия ще разчитат на температурите, за да избутат отоплителния сезон. 

В Европа липсват газ и въглища и ако вятърът не духа, може да се развие най-лошият сценарий: значителни прекъсвания, които принуждават бизнеса и фабриките да затворят, пише в свой анализ Bloomberg. Изданието коментира, че енергийната криза се нагнетява от години, тъй като Старият континент става все по-зависим от неустойчиви източници като вятър и слънце, докато инвестициите в изкопаеми горива намаляват.

Политиката в областта на околната среда също принуди някои страни да затворят въглищните си и ядрени паркове, намалявайки броя на електроцентралите, които биха могли да служат като резервен вариант във време на недостиг. „Може да стане много грозно, освен ако не действаме бързо, за да се опитаме да запълним всеки инч от хранилището“, коментира Марко Алвера, главен изпълнителен директор на италианската компания за енергийна инфраструктура Snam SpA.

Можете да оцелеете една седмица без електричество, но не можете да оцелеете без газ.“

Търсенето на енергия се увеличава навсякъде – от САЩ до Европа и Азия, тъй като икономиките се възстановяват от глобалната пандемия, засилвайки индустриалната активност и подхранвайки опасенията относно инфлацията. Цените на Стария континент са толкова високи, че двама големи производители на торове вече обявиха, че ще затворят заводи или ще намалят производството в региона.

Не става дума само за бизнес

Правителствата също са загрижени за удара върху домакинствата, които вече се борят с по-високи разходи за всичко – от храната до транспорта. Докато цените на електроенергията и газа чупят рекорди ден след ден, Испания, Италия, Гърция и Франция опитват да защитят потребителите от инфлацията.

„Това ще бъде скъпо за потребителите, ще бъде скъпо за големите потребители на енергия“, отбелязват Дермо Нолан, бивш главен изпълнителен директор на британския енергиен регулатор Ofgem в интервю за Bloomberg TV. По думите му цените на електроенергията и газа не просто ще нараснат, но и ще са по-високи, отколкото са били през последните около 12 години.

Цените на газа в Европа са се увеличили повече от три пъти тази година, тъй като най-големият доставчик Русия ограничава допълнителните доставки, от които континентът се нуждае, за да попълни опразнените си складови бази след студената зима миналата година.

Намирането на алтернативни доставки е повече от трудно

По-високите цени на газа повишиха разходите за производство на електроенергия, тъй като възобновяемите енергийни източници намаляха. Ниската скорост на вятъра принуди европейските предприятия да изгарят скъпи въглища, изчерпвайки запасите от най-мръсното изкопаемо гориво. Енергийната политика също играе роля, като разходите за замърсяване в Европейския съюз нараснаха с повече от 80% тази година.

Доставките на газ са малко, на въглища също, а възобновяемите източници не вървят добре. Затова сега сме в тази луда ситуация“, посочва Дейл Хейзълтън, ръководител на отдела за термични въглища в Wood Mackenzie Ltd.

Запасите на газ в Европа са на най-ниското си ниво от повече от десетилетие за това време на годината. Изпълнителният директор на ПАО „Газпром“ Алексей Милър каза, че континентът ще навлезе в зимата след около месец, без да е попълнил напълно своите буферни запаси. Думите му идват в момента, когато руският газов гигант настоява да стартира своя спорен газопровод „Северен поток 2“.

Европа сега се нуждае от благоприятно време

Синоптиците казват, че е малко вероятно температурите да паднат под нормата следващия месец, но това винаги може да се промени. По същия начин миналата година очакванията не се сбъднаха, а температурите изпратиха цените на втечнения природен газ в Азия до рекордни нива през януари. „Това може да се случи отново“, предупреди Оган Косе, управляващ директор на Accenture.

Ако в крайна сметка прекараме много студена зима в Азия, както и в Европа, тогава може да доведе до абсурден скок в цените на газа.“

Студовете в Азия през 2018 г. изненадаха търговците на енергия, а тази година отново има шанс от подобно развитие. Американският център за прогнозиране на климата допуска 66% шанс за повтаряне на този модел в периода ноември-януари, което може да изостри ситуацията около доставките на втечнен природен газ, а купувачите навсякъде да изпаднат в паника.

Европа ще трябва да намали търсенето, ако зимата е студена, казват от Goldman Sachs Group Inc., прогнозирайки, че регионът ще се сблъска с прекъсвания. Tук вече има признаци на стрес – CF Industries Holdings Inc. затваря два завода за торове във Великобритания, а Yara International ASA ще намали производствения си капацитет с 40% до следващата седмица.

Веригата на доставки е в риск

Блокирането заплашва да засегне и веригата на доставки на храни, която използва вторичен продукт от производството на торове във всичко – от месопреработката до бирата. Производството на захар и нишесте също е засегнато, като френските Tereos SCA и Roquette Freres SA предупреждават за по-високи разходи за енергия.

Нещата не спират дотук. Най-големият производител на мед в Европа Aurubis AG заяви, че по-високите цени ще продължат да свиват маржовете до края на годината. Дори химическият гигант BASF SE, който сам осигурява по-голямата част от мощността си, заяви, че не е успял напълно да се опази от въздействието на рекордно високите цени на електроенергията.

Малко вероятно е доставките да се подобрят значително в скоро време. Русия е изправена пред собствена енергийна криза и „Газпром“ насочва допълнителното си производство към вътрешни запаси. Цените биха могли да останат високи, дори ако Европа има мека зима, смята Фабиан Ронинген, анализатор в Rystad Energy AS.

„Тъй като цените на природния газ вече достигнаха рекордно високи стойности в Европа преди растящото търсене през зимата, те могат да се движат още по-високо през следващите месеци“, каза Стейси Морис, директор на изследванията на доставчика на индекси Alerian в Далас.

Има потенциал за влошаване.“

Подкрепи Economic.bg