Telenor получи сертификат за качество Best in Test за мобилната си мрежа

През 2019 г. Telenor подобри капацитета 4G мрежата си в над 600 населени места в България

Telenor получи сертификат за качество Best in Test за мобилната си мрежа

Снимка: Telenor

Мрежата на Telenor е посочена като Best in Test в България от водещата международна компания за измерване на качеството на мобилни мрежи umlaut.

Хакан Екмен, изпълнителен директор „Комуникации“ на umlaut, връчи сертификата на изпълнителния директор на Telenor Джейсън Кинг на специално събитие в София днес.

„Това постижение е признание за продължаващите ни усилия да направим мрежата си по-добра всеки ден и да предложим възможно най-доброто преживяване на този взискателен и много конкурентен пазар. Сертификатът Best in Test е постижение, което оценяваме, но за нас той е още една отправна точка, от която да продължим да подобряваме мрежата си, така че да осигурим още по-добри услуги на клиентите си и да постигнем още по-добри резултати“, коментира изпълнителният директор на Telenor Джейсън Кинг.

umlaut е международна консултантска компания, която измерва качеството на мобилни мрежи в над 120 страни по света и е де факто индустриален стандарт за качеството на мрежите. В България umlaut е анализирала представянето на мрежите на трите големи мобилни оператора в периода между май и ноември 2019 г. 

Тестовете с близо 32 милиона проби в 94.5% от градските райони и 50.7% от извънградските зони в България включват както тестове в населените места, така и тестове на свързващи пътища из страната. 

„През 2019 г. Telenor подобри капацитета и потребителското преживяване в своята 4G мрежа в над 600 населени места из цяла България, като подобри над 1000 от базовите си станции“, каза главният директор „Технологии“ на Telenor Владимир Радойчич. „Тези постижения и продължаващите подобрения на мрежата са част от дългосрочната стратегия за развитие на компанията“, допълни той. 

Към края на 2019 г. Telenor отчита ръст от 22.8% на активните потребители на 4G в мрежата си, сравнено с края на 2018 г., като близо 86% от целия трафик на данни в мрежата на Telenor е преминавал през 4G. Разширеният списък с устройства, които поддържат Voice over LTE (VoLTE), доведе до почти четворен ръст на гласовите разговори през тази технология и към края на 2019 г. те достигнаха над 12% от целия гласов трафик в мрежата на Теленор. Към края на 2019 г., над 50% от трафика на данни в мрежата на Telenor е генериран от стрийминг на видео и музика.

Telenor беше първият от големите мобилни оператор в България, който стартира 4G мрежа през 2015 г. и бе първата компания, която предложи на клиентите си VoLTE през 2018 г., както и ViLTE (Video over LTE) през 2019 г. През миналата година Telenor проведе и серия 5G тестове, които обхващаха различни индустрии, като медицина, развлекателната индустрия, производство и образование. 

Сертификатът Best in Test се присъжда на Telenor за достигането на 888 от 1000 възможни точки - най-добрата обща оценка от трите оператора в България. Telenor също така постигна и най-висока оценка за покритие на мрежата, както за данни, така и за гласови услуги, както и най-добро покритие на 4G и най-добра скорост на сваляне на данни.

„Методологията за тестване на umlaut се фокусира върху потребителското преживяване на всяка мрежа. umlaut измерва мрежи в целия свят и разчита на експертизата на мрежа от консултантски и инженерни компании и над 4000 хиляди експерти от 80 страни. На базата на резултатите от нашия анализ, за нас е чест да наградим Теленор със сертификата Best in Test”, каза изпълнителният директор на umlaut Хакан Екмен.
Коментари: 0