Telenor вече мисли за оттегляне от България

Норвежкият оператор не успя да се сдобие с телевизия и интернет доставчик и не може да се конкурира достатъчно на пазара

Telenor вече мисли за оттегляне от България
Малко повече от три години, след като Globul стана Telenor, норвежците вече обмислят изтегляне от българския пазар. По информация на специализираното издание Mergermarket, Telenor води преговори с американски фонд, който да придобие телекомите на компанията в България, Сърбия и Черна гора срещу 2 млрд .евро. Името на купувача обаче засега не се знае.

Източници на Economic.bg коментираха, че норвежкият телеком, който присъства в 13 държави в Европа и Азия, напуска България заради невъзможността му да се конкурира в достатъчна степен с другите два оператора, които успяха да придобият телевизионни и интернет оператори и предлагат пакетни услуги.

Telenor придоби Globul от гръцката Cosmote в средата на 2013 г. срещу 717 млн. евро. Малко повече от година по-късно норвежците започнаха ребрандирането на компанията и подобряването на мрежата за пренос на данни. Скандинавците направиха значителни инвестиции и въведоха 4G мрежа.

Последните данни, към  края на третото тримесечие, показват, че телекомът има 3.23  млн. абонати в България и те намаляват с 9% на годишна база. Свиването се дължи основно на намаляването в броя на клиентите на предплатени услуги. Средният приход от абонат (ARPU) обаче нараства – с 6% до 14 лв. на месец, показва отчетът на Telenor.
Коментари: 0