„Терем“ ще прави нова бойна машина за пехотата

До седмици МС ще гласува за придобиването на изтребители и нови бойни машини

„Терем“ ще прави нова бойна машина за пехотата

Снимка: МС

2579 ~ 1 мин. четене

Военният завод "Терем-Търговище" ще се включи в производството на нова бойна машина за пехотата. Това обяви премиерът Бойко Борисов при посещение в завода. Фирмата може да участва в сглобяването, като така голяма част парите за проекта - 1, 2 млрд. лв., ще останат в българската икономика, обясни Борисов.

Сухопътни бойни машини

В момента тече междуведомственото съгласуване на проектите за инвестиционни разходи за придобиване на основна бойна техника за Сухопътните войски и на нов боен самолет. Очаква се те да бъдат внесени за разглеждане от Министерския съвет на заседанието на 9 май, посочи вицепремиерът и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

Проектът за бойните машини е разработен за времеви интервал от 12 години и е на стойност 1,22 млрд. лева без ДДС. Той предвижда придобиване на 150 броя бойна и специална техника за три батальонни бойни групи, на системи и допълнително оборудване, както и обучение на състава.

Според втория инвестиционен проект ще бъдат закупени 16 самолета на два етапа. През първия етап, който е финансово осигурен с 1,5 млрд. лева без ДДС, ще бъдат придобити не по-малко от осем самолета, ще се осигурят средства за наземно обслужване, обучение на състава, първоначална интегрирана логистична поддръжка (за период от три години) и въоръжението.

Подкрепи Economic.bg