Tesla може да стане компания за 2 трлн. долара

Акциите на производителя на електрически коли бележат шеметно рали през 2020 г.

Tesla може да стане компания за 2 трлн. долара

Снимка: Tesla

848 ~ 1 мин. четене

Дългогодишният поддръжник и акционер в Tesla – инвеститорът милиардер Рон Барън, вярва, че стойността на компанията ще успее да достигне 2 трлн. долара.

Думите му идват на фона на тазгодишното поскъпване на книжата на автомобилния производител с над 400%. Към момента пазарната капитализация на фирмата е малко над 416 млн. долара.

Според Барън продажбите на автомобили с марка Tesla ще растат с 50% годишно през идните години.

Много сме развълнувани от това“, каза той.

Едноименната инвестиционна компания на Baron, с активи на стойност 39.9 млрд. долара, притежава над 7.3 милиона акции на Tesla към 30 септември. Откакто са закупени, инвестираната в тях сума се е увеличила около 10 пъти.

Барън отдавна споделя мнението, че пазарната оценка на Tesla ще нарасне до 1-2 трлн. долара. „Предвид случилото се наскоро, мисля, че 2 трлн. долара е вярното число“, каза Барън.

Ако Tesla достигне оценка от 1 трлн. долара, тя ще се присъедини към групата на технологични гиганти като Amazon, Microsoft и компанията майка на Google – Alphabet. Пазарната капитализация на Apple пък вече надскочи 2 трлн. долара.

Акциите на Tesla отбелязаха шеметно рали през тази година, но историята помни тяхната нестабилност. Самият Барън преди време описа цената им като варираща „нагоре-надолу като йо-йо“.

По време на срещата на акционерите на Tesla миналия месец изпълнителният директор на компанията Илон Мъск заяви, че доставките на превозни средства на през 2020 г. ще се увеличат с 30 до 40% спрямо година по-рано. Това съответства с прогноза за 500 000 коли, които да бъдат доставени тази година.

Мъск прогнозира още, че компанията ще може да направи напълно автономен автомобил, струващ 25 000 долара, в рамките на три години.

Подкрепи Economic.bg