Tesla отчете първата си годишна печалба

Акциите на компанията продължиха възхода си

Tesla отчете първата си годишна печалба

Снимка: БТА

780 ~ 2 мин. четене
Tesla отчете първата си годишна печалба, като лесно надскочи прогнозите на Wall Street за последните три месеца на 2019 г., съобщава CNN.

Компанията има едва няколко тримесечни печалби през своите 10 години като публично дружество. На строга счетоводна основа компанията отчете още една загуба за 2019 г. Въпреки това, Tesla отчете печалба от 386 милиона долара през последните три месеца на 2019 г., използвайки оперативната база, следвана от повечето анализатори и инвеститори. Това я оставя на печалба от 35,8 милиона долара за годината.

„2019 г. беше повратна точка за Tesla“, се казва в съобщението на компанията.

Компанията заяви, че ще може да продължи да се развива с предсрочното откриване на своята фабрика в Шанхай и с новия SUV на по-ниски цени - Model Y, чието производство наскоро започна. Очаква се първите ограничени доставки на Model Y да започнат по-късно през това тримесечие.

Производителят на електрически автомобили също така планира да открие нова фабрика в близост до Берлин през 2021 г. Компанията заяви, че ще успее „лесно да надвиши“ 500 000 продадени автомобила през тази година, което е 36% увеличение от общите продажби през 2019 г.

Резултатите утвърждават противоречивия изпълнителен директор на Tesla Илон Мъск, който има фенове и противници на Уолстрийт, предизвиквайки традиционната автомобилна индустрия. Компанията често не изпълнява целите си, но не е навлязла в период, в който резултатите редовно надвишават очакванията.

Tesla каза, че дори при строга счетоводна основа очаква да бъде печеливша занапред. В миналото компанията беше популярна с това, че харчи много средства, което предизвикваше страхове от парична криза. Сега дружеството заяви, че очаква да има положителен паричен поток занапред, освен за кратки периоди, свързани с пускането на нови превозни средства.

Акциите на компанията нараснаха с над 11% в търговията снощи.
Коментари: 0