Tesla свали цените на Model S и X

Заради спад в поръчките и натиска върху акциите

Tesla свали цените на Model S и X

Снимка: Pixabay

4715 ~ 2 мин. четене
Tesla намали цените на двата си най-скъпи модела, като изрази загриженост относно намаляването на интереса към автомобилите си и дали компанията може да генерира достатъчно пари, за да се разплаща.

Производителят на електрически автомобили свали $3 000 от цената на седана Model S и $2 000 от своя Model X SUV.

Компанията заяви в изявление, че периодично коригира цените и наличните опции като другите автомобилни компании. В изявлението не се казва дали забавянето на продажбите е повлияло на решението, предава Ройтерс.

Този ход идва в момента, когато акциите на Tesla са под натиск от страна на инвеститорите, които стават скептични по отношение на способността на главния изпълнителен директор Илон Мъск да реализира печалба и да поддържа бизнеса, като в същото време балансира нуждите от разработване на система за самостоятелно шофиране и изграждане на нови продукти като малък SUV, пикап, нов роудстър и електрически камион.

Акциите на Tesla затвориха във вторник с лек спад на цена от 205,08 долара. Досега те са паднали с повече от 38% през тази година, като са намалили пазарната стойност на компанията с над 20 млрд. долара до 36,5 млрд. долара.

С намаляването на цената сега Model S започва от $71 250, докато Model X започва от $71 950. И двете цени не включват федерални и държавни данъчни кредити.

Tesla заяви, че намаленията са около 2% до 3% за моделите S и X. Компанията миналата седмица повиши цената на най-продаваните си коли Model 3 с $400, като тласна базовата цена до $35 400.

Последното тримесечие беше сред най-лошите за Tesla през последните две години. Продажбите спаднаха с 31% за периода. Мъск прогнозира още една загуба през второто тримесечие, но заяви, че компанията ще бъде отново печеливша в третото тримесечие.
Коментари: 0