Най-скъпият финтех стартъп на Европа

Компанията набра ново финансиране и е оценена на 3,5 млрд. долара

Най-скъпият финтех стартъп на Европа
1988 ~ 2 мин. четене
Компанията за парични преводи TransferWise, която атакува бизнеса на Western Union, вече се оценява на 3,5 милиарда долара след нов инвестиционен кръг, което я прави най-скъпият финансов технологичен старт в Европа.

С намаляването на таксите и добавянето на онлайн платформа, която да помогне на потребителите да прехвърлят парите си в световен мащаб и да проследят своите трансфери, базираната в Лондон компания използва модерен подход към стабилния бизнес, в който доминират гиганти като Western Union и MoneyGram.

Компанията твърди, че настоява за по-голяма прозрачност около таксите, които банките и услугите по обмяна на валута начисляват на клиентите си за прехвърляне на пари в чужбина.

„Преди осем години имахме една мечта и по някакъв начин целият свят беше против нас“, каза съосновател и председател на TransferWise Таавет Хинрикус в интервю. "И ние успяхме стъпка по стъпка да изградим бизнеса и да променим средата около нас, за да бъдем много по-лесни за ползване от потребителите."

TransferWise не добавя нови парични средства към баланса си с инвестицията, а вместо това дава на служителите и ранните инвеститори шанса да продадат част от дела си във вторична сделка за $292 милиона.

Европейска частна инвестиционна група Vitruvian Partners и американските инвестиционни дружества Lone Pine Capital и Lead Edge Capital закупиха акции от съществуващи инвеститори, докато ранните инвеститори Andreessen Horowitz и Baillie Gifford увеличиха участията си в компанията. Фондовете, управлявани от BlackRock, също допринесоха за кръга от финансиране.

TransferWise записа нетната печалба от £ 6,2 милиона (7,9 милиона щатски долара) за фискалната година, приключваща към март 2018 г., докато годишните приходи почти се удвоиха до 117 милиона паунда. 

Компанията твърди, че привлича 10 000 нови бизнес клиенти на месец, а сега има 5 милиона клиенти, като обработва месечни транзакции за 4 млрд. долара.

Последното набиране на средства означава, че TransferWise сега е най-скъпият финтех стартъп в Европа, надминавайки британския цифров кредитор OakNorth, който последно беше оценен на 2,8 милиарда долара.

Хинрикус заяви, че компанията не се бърза да става публична.

Засега компанията е фокусирана върху растежа. Понастоящем TransferWise има над 1600 служители по целия свят и ще наеме още 750 през следващите 12 месеца, каза още той.
Коментари: 0