Tesla за пръв път изпревари Mercedes по продажби в САЩ

Фирмата е щяла да задмине и BMW, но това най-вероятно ще се случи през последното тримесечие на годината

Tesla за пръв път изпревари Mercedes по продажби в САЩ

Снимка: БТА

За пръв път производителят на едноименните електромобили Tesla успя да изпревари Mercedes-Benz по продажби в САЩ. През третото тримесечие на годината компанията на предприемача Илон Мъск е продала 69 925 превозни средства в страната, докато германският автомобилен гигант е пласирал 66 542 превозни средства.

Според анализаторската компания Atherton Research, ако е била продала още 1754 електромобила, Tesla е щяла да изпревари и другия голям германски автомобилен концерн – BMW. От Atherton Research са уведомили клиентите си, че това се очаква да се случи през последното тримесечие на 2018 г., пише Business Insider.

Успехът на Tesla обаче не е единствено в САЩ. По-рано този месец компанията на Мъск представи данни, че през третото тримесечие е доставила 83 500 коли по целия свят, което е с над 80% повече от електромобилите, които компанията е доставила през цялата 2017 г.

В началото на септември Мъск беше обещал, че това ще е „най-великото тримесечие“ в историята на компанията. Скокът в продажбите би могъл да помогне на фирмата да изпълни обещанието на основателя си да стане печеливша през 2019 г.

Добрите новини идват в подходящ за Мъск момент. Предстои той да се оттегли от като председател на борда на директорите на Tesla, което е едно от условията в споразумението от края на септември с Комисията по ценните книжа и борсите (SEC). Стигна се до това решение, тъй като Комисията обвини Мъск, че е направил „фалшиви и подвеждащи” изявления в социалната мрежа Twitter, че обмисля да свали компанията си от борсата и отново да я направи частна при цена за акция от 420 долара.
Коментари: 0