Teva Pharmaceutical с оферта от 40 млрд. за Mylan

Сделката ще създаде гигант във фармацевтичната индустрия и генеричните лекарства

Teva Pharmaceutical с оферта от 40 млрд. за Mylan
352 ~ 1 мин. четене
Израелската Teva Pharmaceutical Industries Ltd. е направил оферта за покупката на своя по-малък конкурент Mylan на стойност 40 милиарда долара, съобщава Ройтерс. Офертата представлява 82 долара в брой и акции за всеки дял.

Сделката ще създаде гигант във фармацевтичната индустрия и генеричните лекарства - общите приходи на двете компании ще скочат до 30 милиарда долара годишно. Самата Teva очаква да спести 2 милиарда долара в следващите 3 години от оптимизация на процесите.

От Mylan все още не са отговорили публично на офертата. По-рано обаче компанията получи предложение за изкупуване от Perrigo Co Plc на стойност 29 млрд. долара, припомня Ройтерс.

Perrigo също не са коментирали предложението на Teva, но според запознат източник, до седмица може да оттеглят предложението си, пише агенцията.

Teva оперира и на българския пазар. Компания стъпва в страната през 2005 година, а от 2007 се регистрира под името Тева Фармасютикълс България ЕООД.

До момента дружеството е регистрирало в България 165 лекарствени продукта, като 90% от тях вече са част от позитивния списък на лекарства с рецепта, чиято стойност се покрива от здравната каса, здравното министерство и болниците.


Подкрепи Economic.bg