Тежък ден за производителя на Барби

Лошите предварителни резултати за 2014 г. принудиха компанията да смени главния си изпълнителен директор

Тежък ден за производителя на Барби
Автор: Стилиян Гребеничарски

Тежък ден се очертава за инвеститорите в една от най-големите в света компании за играчки и производител на популярните кукли “Barbie” (Барби). Mattel обяви нов главен изпълнителен директор и слаби предварителни резултати за 2014 г., пише Bloomberg.

Продажбите на компанията спадат за пето поредно тримесечие, а по време на празничния сезон са реализирани значително по-малко продукти от очакваното. Нетната печалба за периода октомври-декември са възлезли на близо 150 млн. щатски долара, при 369 млн. долара за четвъртото тримесечие на 2013 г. Глобалните продажби през него са за близо 2 млрд. долара и спадат с 6% на годишна база.

Нетната печалба за 2014 г. вероятно ще е в рамките на 499 млн. долара (904 млн. долара за 2013 г.). Нетните продажби намаляват със 7% до 6 млрд. долара. Компанията ще разпредели дивидент от 38 цента за акция за първото тримесечие на 2015 г., равен с този през същия период на 2014 г.

Негативно отражение върху дейността на компанията имат както скъпия долар, така и тенденцията децата да играят все по-често с електронни игри, пренебрегвайки традиционните. Наскоро Mattel понесе и друг удар, загубвайки правата за продукти базирани на “Frozen”на Walt Disney.

Компанията обяви днес, че освобождава главният изпълнителен директор и председател на Борда на директорите Браян Стоктън. Ръководството се поема от Кристофър Синклеър, член на Борда от 1996 г.

Акциите на компанията поевтиняха с около 13% в началото на днешната търговия, но по-късно стабилизираха спада си до малко над 2% и нива около 27,42 долара за брой. От началото на годината тя е загубила 9,4% от пазарната си капитализация, а за последната година – приблизително една трета.

Коментари: 0