Шефът на ОПЕК: Цената на петрола ще достигне $200 за барел

Занижените инвестиции могат да провокират дефицит на енергоносители в бъдеще, смята Абдал ел-Бадри

Шефът на ОПЕК: Цената на петрола ще достигне $200 за барел

Скоро цената на петрола ще започне да расте, като може да достигне 200 долара за барел, прогнозира шефът на ОПЕК.

"Настоящите цени от 45-55 долара за барел са ударили дъното. Мисля, че петролът няма накъде повече да поевтинява. Много скоро можем да видим скок нагоре", отбелязва генералният секретар на ОПЕК Абдал ел-Бадри.

"Занижените инвестиции в отрасъла заради настоящите пазарни условия могат да провокират дефицит на енергоносители в бъдеще. Ако това стане, ще има скок в цените. След три-четири години може да има недостиг на петрол и тогава цените ще ударят тавана, като може да стигнат до 200 долара за барел", допълва той, цитиран от БГНЕС.

"Политиката на ОПЕК в краткосрочен план остава неизменна. Не планираме да съкращаваме квотите за нефтодобив. Смъртта на краля на Саудитска Арабия също няма да окаже влияние - нито на цените, нито на политиката на ОПЕК. Саудитска Арабия е стабилна страна със стабилно правителство и мисля, че всичко ще бъде нормално", категоричен е Ел Бадри.

Ден по-рано той заяви, че петролът няма да падне до 20-25 долара за барел. Тогава шефът на ОПЕК също предупреди, че заради липсата на инвестиции в бъдеще може да се получи недостиг, заради което цената на черното злато ще скочи. Ел Бадри обаче назова цифрата 100 долара за барел, която ден по-късно вече бе 200.

Goldman Sachs прогнозира за следващите 3 месеца цена от 41 долара за барел за американски лек петрол тип WTI и 42 долара за барел за северноморски суров петрол тип Brent. Само допреди месец-два от банката прогнозираха 70 долара за барел WTI и 80 долара за барел Вrent. За 2016 г. Goldman Sachs очаква незначителен ръст на цените.

Коментари: 0