TikTok готви нова функция, скачайки срещу Facebook

Компанията майка ByteDance планира да трансформира приложението

TikTok готви нова функция, скачайки срещу Facebook

Снимка: Unsplash

Платформата за кратки видеа TikTok може да стартира функция за групови съобщения тази година, съобщиха източници на Reuters. Груповите съобщения са част от плана на компанията майка ByteDance да трансформира апликацията в „приложение за социални взаимодействия“. Подобна стъпка би го поставила в по-пряка конкуренция с Facebook.

Новата функция за групов чат ще помогне на TikTok да задържи потребителите в приложението по-дълго. Платформата, която придоби особена популярност сред тийнейджърите и по-младите потребители, също така разширява възможностите за стрийминг и електронна търговия. Груповите чатове пък ще позволят на инфлуенсърите да се свързват по-лесно с феновете си.

TikTok не отговори на поискания от Reuters коментар.

Според информацията ByteDance отдавна обсъжда груповите чатове. Компанията обаче постави много от замислените актуализации на пауза, след като TikTok попадна под обстрела на администрацията на предишния американски президент Доналд Тръмп. Приложението понесе и друг силен удар – със забраната му в Индия, един от най-перспективните интернет пазари.

Според източниците в момента се обсъжда кога и къде да стартира функцията за групови чатове.

Новата администрация на американския президент Джо Байдън спря правителствен иск, който щеше да доведе до фактическа забрана за използването на TikTok в САЩ. Стъпката върна корпоративните спонсори към услугата. Белият дом също заяви миналия месец, че не е предприемал проактивни действия по плана на Тръмп относно китайското приложение.

Администрацията на предишния държавен глава определи приложението като опасно за националната сигурност. Според Вашингтон личните данни на американските потребители могат да бъдат предоставени на властите в Пекин. TikTok, който има над 100 млн. ползватели в най-голямата световна икономика, отрича твърденията.

Въпреки това властите в САЩ първо решиха да забранят използването му, след което склониха то да запази дейността си, но при условие, че ByteDance продаде американските си операции на местна компания. Към TikTok проявиха интерес гиганти като Microsoft, Oracle и Walmart.

Коментари: 0