Time обяви десетимата финалисти за \"Личност на годината\"

За титлата за 2017 г. са номинирани президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун

Time обяви десетимата финалисти за \
824 ~ 3 мин. четене
Президентът на САЩ Доналд Тръмп и лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун са сред десетимата финалисти за "Личност на годината" за 2017 г. на списание Time (Тайм).

Тръмп беше избран за "Личност на годината" през 2016 година заради победата си на президентските избори. Сега списанието пак го номинира - този път заради бурното му и противоречиво управление като президент. Освен него изданието кандидатира и севернокорейския лидер Ким Чен Ун, на когото Тръмп измисли прякора "Малкият човек ракета" и който през изминалата година увеличи до неузнаваемост страховете за ядрена конфронтация и се превърна в една от водещите фигури в световния информационен поток. 

В списъка влиза и Робърт Мълър - специалният прокурор, който разследва евентуалните връзки между Русия и предизборната кампания на Тръмп. За отрицателно време действията му завършиха с предявяването на обвинения на четирима човека, свързани с държавния глава.

Номиниран е и новият най-богат човек в света - основателят и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос.

Сред останалите кандидати, свързани с политиката ,са още наследникът на престола в Саудитска Арабия принц Мохамед бин Салман, разтърсил Близкия Изток с обещанията си за "по-умерен ислям" и с мащабната си антикорупциона акция по високите етажи, както и китайският президент Си Дзинпин. 

Двама от номинираните тази година са и всъщност групи, а не индивидуални личности. В единия случай става дума за движението #MeToo (#Аз също), което предизвика дискусии по целия свят относно сексуалното посегателство и насилие. То бе вдъхновено от множеството разкрити случаи на сексуално посегателство, извършвани в САЩ от някои от най-известните културни, политически и бизнес дейци. 

Другата "група" пък обхваща т.нар. "Дриймърс" (в превод "Мечтатели") или по-точно младежите от програмата за защита от депортиране на незаконни имигранти, влезли в САЩ преди пълнолетие (DACA). Тя бе въведена през 2012 г. от предходния държавен глава на САЩ Барак Обама, позволявайки на около 800 000 нелегални имигранти да пребивават в страната, за да могат да учат или работят, ако са дошли в САЩ преди 16-годишна възраст. През септември тази година обаче, Доналд Тръмп обяви, че преустановява съществуването й, тъй като тя "жертва стотици хиляди американци, отнемайки им работните места", припомня БГНЕС. 

От културните и спортни среди номинация получава бившият куотърбек от “Сан Франциско Фортинайнърс” Колин Каперник, който миналата година бойкотира националния химн по време на предсезонен мач по американски футбол. Тогава той падна на коляно в знак на протест срещу расизма и проявата на несправедливост спрямо цветнокожите в САЩ. През 2017 година конфликтът стигна своя връх, след като президентът написа неколкократно в "Туитър", че настоява всеки един играч от "Националната футболна лига" да бъде уволняван или отстраняван, ако откаже да се изправи по време на националния химн. В резултат много играчи и дори цели отбори започнаха протестни демонстрации срещу американския президент. Те коленичеха, кръстосваха ръце или дори оставаха в съблекалните, докато на терена звучеше химна на страната им. 

В челната десятка влиза и Пати Дженкинс - жената режисьор, чиято работа по "Жената Чудо" се превърна във важна крачка напред към репрезентацията на жените в киното и медиите. 

Кой още получи титлата ще стане ясно в сряда, 6 декември. 

Победителят ще бъде избран от редакционната колегия на списанието, като се вземат предвид гласовете на читателите. Тази година ще се обяви 90-ата "Личност на годината".
Подкрепи Economic.bg