Токът за бизнеса поскъпна с над 30% за месец

Асоциации призовават за по-голямо предлагане на пазара, визирайки ТЕЦ „Марица изток 2“

Токът за бизнеса поскъпна с над 30% за месец

Снимка: Unsplash

2294 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg
Цена на тока за бизнеса

Цената на тока за бизнеса в България не спира да расте, движена от рекордните жеги в страната и недостатъчното предлагане от неефективния държавен ТЕЦ „Марица изток 2“. По данни от сегмента „Ден напред“ на Българската независима енергийна борса (БНЕБ), анализирани от Economic.bg, само за един месец – през юли спрямо юни – скокът е с 23%. А за първите два дни на август вече има допълнително покачване с над 8%.

За късните часове на днешния ден, изтъргувани на БНЕБ вчера, е достигната пикова ценова стойност от над 291 лева за мегаватчас. Средното ниво за двата дни е малко над 200 лв./мвтч.

За сравнение, през юли пиковата часова стойност е била 301 лв./мвтч. за следобедните часове на 30 юли, но през месеца има повече дни с по-ниски ставки, поради което средната цена за месеца е малко над 185 лв./мвтч. За юни средната цена е 150 лв./мвтч.

Освен горещото време, което донесе рекордно потребление на ток в Българя, поскъпването, което за последните две години е над 100%, е дължи на слабото предлагане от страна на държавния ТЕЦ „Марица изток 2“. Неговото производство обаче вече е толкова скъпо заради рекордните цени на въглеродните емисии на международните пазари, че колкото повече работи, толкова повече губи. А тези загуби се покриват от Българския енергиен холдинг.

За да може все пак да съществува, в края на юли служебният министър на енергетиката Андрей Живков подписа заповед, с която позволява на ТЕЦ „Марица-изток 2“ да продава 1 милион мегаватчаса от тока си на регулирания пазар за едногодишен период. Малко след това цената на тока за битовите абонати беше увеличена с 4.4%.

Подкрепи Economic.bg