Зелената сделка може да оскъпи горивата в България с над 40%

Акцизният комитет на Европейската комисия в момента обмисля ново увеличение на стойностите на акциза

Зелената сделка може да оскъпи горивата в България с над 40%

Снимка: Twenty20

5014 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Цените на горивата в България до голяма степен ще останат непроменени в следващите няколко месеца, но заради Зелената сделка се очаква те да се увеличат с над 40%. Това посочи експертът от Българската петролна и газова асоциация Светослав Бенчев в ефира на bTV. В организацията членуват най-големите търговци и вносители на горива в България.

По негови думи Акцизният комитет на Европейската комисия в момента обмисля ново увеличение на ставките, като това би довело до увеличение от около 1 лв. спрямо сегашните цени на горивата. Според Бенчев ако бъде официално взето решението за това, до две години бензинът може да струва 3.20 лв. за литър, а дизелът – до 3.40 лв. Справка в специализираната платформа Fuelo показва, че двата вида горива сега се търгуват средно за 2.25 лв. за литър, т.е. в процентно изражение ръстът ще бъде съответно около 42% и 50%.

Бенчев заяви, че това повишение на цените на горивата ще зависи от всички държави членки на Европейския съюз, включително и България.

Такова увеличение ще бъде понесено трудно от българската икономика и ще доведе до повишаване на цените на всички стоки“, посочи Бенчев.

Обмисляното увеличение е свързано с амбициозни план на Европейската комисия за намаляване на емисиите въглероден диоксид от автомобилите с 55% до 2030 г. спрямо нивата от 2021 г. Това е много по-високо от съществуващата цел за намаляване с 37.5%.

Освен европейските регулации, от началото на следващата година започва и смесване с нов биокомпонент, който е „2-3 пъти по-скъп от настоящия, като това също ще се отрази на цените на горивата“. Отделно Европейската комисия е предложила и данък „Емисия върху транспорта“.

Подкрепи Economic.bg