Томислав Дончев: Законът „Макрон“ е в ущърб на България

Според вицепремиера пакетът „Мобилност“ противоречи на европейските принципи

Томислав Дончев: Законът „Макрон“ е в ущърб на България
1328 ~ 1 мин. четене
Въпросният пакет "Мобилност" (закона "Макрон"), който изключително много с основание притеснява нашите превозвачи е в ущърб на България и на българския транспортен бизнес. Аз твърдя, че той противоречи на редица европейски принципи. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев в студиото на NOVA.

Дончев коментира и срещата на върха между лидерите на ЕС и тези на страните от Западните Балкани, която се проведе миналия четвъртък в НДК, под шапката на Българското председателство. Според него самото провеждане на събитието е успех, тъй като то е плод на много усърдна работа, а и след него „има да се върши много работа“. По негови думи темата на срещата е била избрана изключително удачно.

„България свърши това, което можеше. Тя вкара темата за Западните Балкани в дневния ред на Европа“, посочи Дончев. Вицепремиерът акцентира върху това, че след подобни срещи фокусът е върху това кой колко пари ще дава.

„Чухме, 10 милиарда за свързаност, за инфраструктура – това е добре. Това е т.нар. „хибридно финансиране”. Най-голямата задача обаче е друга и тя е двустранна – първо, това е един процес, който трябва да тече през следващите години. Говорим за реформи в самите държави. Второ, работа с гражданите, които трябва да бъдат убедени, че нямат друга приемлива алтернатива”, коментира Дончев. Той е категоричен, че членството в ЕС не е просто формален акт и България винаги е зареждала съседните си страни с положителен реализъм.
Коментари: 0