Топ 10 на най-добрите летища

Потребителският сайт за авиация „Skytrax” състави поредната си годишна класация

Топ 10 на най-добрите летища
5006 ~ 3 мин. четене
Автор: Николай Гатев

За трета поредна година международното летище Чанги в Сингапур се коронясва за най-доброто летище в света. То е един от най-големите транзитни центрове на североизточна Азия и ключов елемент от икономиката на града.

„ Спечелването на престижната награда за трета година е забележително постижение за международното летище Чанги в Сингапур. Това увеличава и популярността му сред пътуващите във въздушното пространство”, сподели изпълнителният директор на „Skytrax” Едуард Плейстед. „Летище Чанги е достойно за репутацията си на най-доброто в света, разчитайки не само на старите си постижения, а развивайки се в това да осигури на клиентите си повече от приятен престой в неговата среда.”

Годишните класации на „Skytrax” са базирани на впечатленията на повече от 13 милиона пътници от 112 страни. Повече от 550 летища участват в проучването, което покрива 39 критерия за обслужване и представяне, включително комфорта на съоръженията, местонахождението на тоалетните, както и езиковите умения на персонала.

Вижте 10-те най-добри летища в света:

10. Международно летище Пекин, Китай

Брой пътници в годината: 83.7 млн.

Като второто най-натоварено в света, международното летище в Пекин играе много важна роля в постоянно разширяващата се китайска столица.

 
9. Летище Схипхол в Амстердам, Холандия

Брой пътници в годината: 52.6 млн.

Летище Схипхол е едно от най-натоварените в Европа, като в същото време служи за център на авиокомпаниите „KLM, Transavia и „Delta.

 
8. Летище Хийтроу в Лондон, Великобритания

Брой пътници в годината: 72.4 млн.

Хийтроу е третото най-натоварено летище в света и най-голямото от петте летища, обслужващи Лондон.

7. Централно международно летище в Япония

Брой пътници в годината: 9.8 млн.

Построено на изкуствения остров Ise Bay, близо до град Нагоя, централно летище Япония обслужва компаниите “Japan Airlines” и “ANA”.

6. Летище Цюрих, Швейцария

Брой пътници в годината: 24.9 млн.

Само на 8 мили от сърцето на Цюрих, летището е дом на “Swiss International Air Lines” и в същото време свързва най-големия град в Швейцария с останалата част от страната.

5. Международно летище Токио Ханеда, Япония

Брой пътници в годината: 68.9 млн.

Ханеда е едно от двете най-големи международни летища, обслужващи Токио. Намиращо се само на няколко мили от столицата, Ханеда се е доказало като популярен порт за бизнес пътници и туристи.

4. Международно летище Хонконг, Китай

Брой пътници в годината: 59.6 млн.

Построено на изкуствен остров на бреговете на Хонконг, летището се е превърнало в едно от най-популярните такива съоръжения в света, след откриването си през 1998 г.

3. Летище Мюнхен, Германия

Брой пътници в годината: 38.7 млн.

Намиращо се на североизток от центъра на Мюнхен, летището е едно от най-натоварените в Европа и второто най-натоварено в Германия след Франкфурт.

2. Международно летище Инчеон, Южна Корея

Брой пътници в годината: 41.7 млн.

Инчеон е второто най-добро летище в света. Намиращо се на остров, близко до столицата на Южна Корея, то е дом на “Korean Air” и е на 24-о място по натовареност в света. То отваря през 2001 г.

1. Международно летище Чанги, Сингапур

Брой пътници в годината: 53.7 млн.

За трета поредна година, Чанги печели наградата за най-добро летище. То е дом на компаниите “Singapore Airlines”, “Silkair” и “Tigerair” и е 13-ото най-натоварено летище в света. Много добри думи са казани за неговата архитектура, ефективната му работа, луксозните удобства и големия избор от места за хранене и пазаруване.

Коментари: 0