Най-богатите 10 в модната индустрия през 2021 г.

Сред тях са не само собственици на премиум брандове, но и на популярни търговци на дребно

Най-богатите 10 в модната индустрия през 2021 г.

Снимка: Twitter профил LVMH

Симона Димитрова Автор: Симона Димитрова

Модната индустрия е една от най-големите в света, като преди избухването на пандемията тя генерира 2.5 трлн. долара годишни приходи глобално. Коронавирусът постави и нея пред сериозни изпитания заради наложителното затваряне на търговските обекти. Бизнесът обаче намери изход в интернет и онлайн продажбите избухнаха. 

Въпреки кризата хората на върха в модната индустрия станаха още по-богати. Кои обаче са те?

Класацията по-долу е изготвена от Luxatic, като за подредбата са взети предвид данни от индексите за богатство на Forbes и Bloomberg към януари 2021 г.

10. Хайнрих Ото Дайхман – 10.5 млрд. долара

Той е изпълнителен директор на Deichmann SE, най-големият търговец на обувки в Европа към днешн дата. Компанията е основана от неговия дядо – също на име Хайнрих Дайхман, през 1913 г. Стартирала като семеен бизнес, тя бързо се разраства и превръща собственика си в един от най-богатите мъже в индустрията.

9. Андерс Холх Повлсен – 11.9 млрд. долара

Само на 28 години Повлсен става едноличен собственик на компанията Bestseller, която продава дрехи под етикетите Vero Moda, Only и Jack & Jones. Междувременно той става и основен акционер в британския сайт за дрехи ASOS, който генерира милиони всяка година.

8. Стефан Персон – 20.2 млрд. долара

Според списъка на милиардерите на Forbes за 2021 г. Карл Стефан Ерлинг Персон в момента е 81-ият най-богат човек в света изобщо. Бившият председател на най-продавания моден търговец на дребно Hennes & Mauritz (H&M) е и най-заможният човек в Швеция. Той се оттегли от поста председател на H&M през май 2020 г. и позволи на сина си Карл-Йохан да поеме управлението на бизнеса.

Групата H&M притежава и брандовете COS, Weekday, & Other Stories, Monki, ARKET и H&M Home. С над 5000 магазина в 74 държави шведският търговец на дребно все още мисли накъде да се разширява.

7. Леонардо Дел Векио – 24.6 млрд. долара

Италианският милиардер Леонардо Дел Векио е председател на най-голямата компания в света за очила – Luxottica. След основаването й през 1961 г. Векио придобива и Sunglass Hut, Ray-Ban, Persol и Oakley. Освен това Luxottica прави слънчеви очила и дизайнерски рамки за Chanel, Prada, Armani, Versace, Burberry, Dolce & Gabbana, Bulgari и др.

6. Джерард и Ален Вертхаймер – 24.6 млрд. долара (всеки)

Хората определят това дуо като „най-тихите милиардери в модата“ и може би с основание. Джерард и Ален са съсобственици на модната марка Chanel, но малко хора са запознати с този факт, а самите те не парадират с него. Ален изпълнява ролята на председател на легендарната модна къща, а Джерард управлява „машината“ в Швейцария.

5. Тадаши Янай – 44.5 млрд. долара

Според класацията на Forbes най-богатият човек в Япония е Тадаши Янай. Той е основател и ръководител на Fast Retailing, компанията майка на Uniqlo („уникално облекло“).

Uniqlo е най-големия търговец на дрехи в цяла Азия и разполага с над 2000 физически магазина, разположени в повече от 20 страни по света. Под шапката на компанията влизат и марките Helmut Lang, Theory, J Brand и GU.

4. Франсоа Пино – 47.6 млрд. долара

През 2005 г. Пино поема от баща си председателския пост на известната луксозна група Kering, която включва емблематични модни марки като Gucci, YSL, Balenciaga, Alexander McQueen и Boucheron. Освен с модата, Пино е известен и като ценител на изкуството. Той притежава колекция от около 5000 ексклузивни творби от известни художници като Пикасо, Матис, Мондриан и Кунс. Медиите го определят като един от най-големите естети в модната индустрия, но и като силен критик.

3. Фил Найт – 52.9 млрд. долара

Фил Найт е основател на световно известната спортната марка Nike. Първите обувки той създава през 1964 г., а марката нарича Blue Ribbon Sports. Няколко години по-късно сменя името в опит да го направи по-разпознаваемо за потребителите. Днес Nike е най-големият производител на спортни обувки и облекла в света, с над 1100 магазина и приходи от над 44 млрд. долара.

2. Амансио Ортега – 74.2 млрд. долара

Амансио Ортега основава през 1975 г. индустриалната група Inditex, която притежава ZARA, Pull & Bear, Bershka, Oysho, Masimo Dutti, Stradivarius, ZARA Home и Uterque. Групата има повече от 7500 магазина по целия свят, а Ортега получава над 400 милиона долара годишно само от дивиденти. Той инвестира в първокласни офис и търговски имоти в Мадрид, Барселона, Лондон и Ню Йорк.

1. Бернар Арно – 150.9 млрд. долара

Председателят и главен изпълнителен директор на LVMH, най-голямата компания за луксозни стоки в света, е най-заможният в модната индустрия. През януари 2020 г. той оглави класацията на Forbes като най-богатия човек в света изобщо, но скоро след това отново бе изпреварен.

Модната империя от висок клас включва повече от 70 добре познати марки с легендарни имена като Louis Vuitton, Christian Dior, Moet-Hennesy, Bulgari, Marc Jacobs, Hublot и много други. През 2019 г. LVMH сключи сделки за закупуването на американската бижутерия Tiffany & Co и луксозната хотелска група Belmond, които направиха империята на Арно още по-голяма.

Коментари: 0