Топ 10 най-добри острова

Те са класирани от читателите на сайта Travel + Leisure

Топ 10 най-добри острова
Екзотична ваканция на далечен остров със зелени палми, златни плажове, синьо море... Това е мечтата на всеки за идеална лятна ваканция.Читателите на сайта Travel + Leisure подредиха 10-те най-добри острова на 2015 г., които бяха обявени на тазгодишните тагради Travel + Leisure’s World’s Best Awards.

Вижте кои са отличените:

10. Малта

Средиземноморската перла е била владяна през вековете от всички най-големи империи – Финикийската, Византийската, Британската. Тук годишно идват над 1,5 милиона туристи. Столицата Валета е събрала вековна история на половин квадратна миля, където може да се насладите на рицарската история и невероятната архитектура от 16-и до 21-и век. На съседния остров Гозо може да се насладите на приятно спокойствие.

9. Островите на Големия бариерен риф, Австралия

Големият бариерен риф е верига от коралови рифове и острови, намиращи се в Коралово море на североизточния бряг на Австралия. Представлява най-голямата коралова система в света, съставена от близо 3 000 коралови рифа и 900 острова, и е на възраст 18 милиона години. Дължината му е 2 500 километра. Обиталище e на 15 000 вида риби. Тук е раят на гмуркачите.

8. Кауай, Хавай

Той е най-старият хавайски остров, наричан още „Островът-градина”. Считан е за най-красивият от хавайските острови. Островът разполага с 69 плажа, а дължината на цялото му крайбрежие е почти 182км. Всеки от плажовете има своята уникалност и си заслужава да бъде посетен, но най-голямата атракция е на южния бряг. Там се намира Спаутинг Хорн, представляващ образувание от изстинала лава, от което при прилив извират водни гейзери, като височината на бликащата вода понякога достига до 18 метра.

7. Мауи, Хавай

Седмото място е за друг хавайски остров – Мауи. Той е вторият по големина. „Мауи е най-добрият”, гласи местна поговорка. Счита се, че полинезийски полубог, след като „издърпал” всички хавайски острови от морето, избрал Мауи за свой дом, защото бил най-красив. Невероятна природа, изумителни плажове – изобщо, райско място за ваканция. Няма какво да се добави.

6. Моореа, Френска полинезия

Част е от дружествените острови, До него се стига през най-големия от островите - Таити. Погледнат от въздуха, Моореа има форма на сърце.  Тук може да наемете бунгало във водата, да плувате с делфини, да храните акули, да серазходите с кану... Все островни удоволствия!

5. Санторини, Гърция

Санторини е добре познат на българите, а и често попада в световни класации на най-добрите или предпочитани острови. Известен е с най-големият вулканичен взрив в историята, който се случва преди хилядолетия в центъра на някогашния остров. Макар и да е смес от черна и червена магмена скала, островът е възприеман като „бял” от всички, заради типичния стил на къщите и църквите – бели, със сини покриви.

4. Тасмания, Австралия

Тасмания е австралийски остров на границата между Тихия и Индийския океан. Има планински и хълмист релеф, поради което е наричан „Швейцария в умален вид”. На острова са открити 1067 растителни вида, а 300 от тях могат да се видят само тук. Островът е дом и на някои от най-старите и високи дървета в света. Символ на острова обаче е тасманийският дявол.

3. Малдивите

Малдивите са островна държава, най-малката азиатска държава като територия и население. Състоят се от 1190 малки коралови острови, събрани в 26 атола. Само 203 острова са обитаеми. Една от топ дестинациите за гмуркане, а също и за сватбен туризъм.

2. Бали, Индонезия

В сърцето на индонезийския архипелаг, Бали е смятан за едно от най-красивите места на света. На острова има множество курортни комплекси, които предлагат лукс и отлични условия за почивка. Освен екзотичната природа, тук може да се насладите и на културни забележителности, традиции, танци и музика. На острова са построени десетки хиляди храмове и пагоди и затова е известен и под името "Острова на хилядата храма".

1. Острови Галапагос, Еквадор

Галапагоските острови, които носят името си от местните слонски костенурки,  териториално принадлежат на Еквадор, макар и да се намират на почти 1000 км. от бреговете на страната в Тихия океан. Наричат ги „Островите на очарованието” и „Последният рай на земята”. Архипелагът е известен с изключителното разнообразие на животинския и растителен свят. Счита се, че след посещението си тук Чарлз Дарвин написва прословутия си труд „За произхода на видовете”, където прокарва теорията си за еволюцията. Островът е обявен от ЮНЕСКО за биосферен резерват. Избран е от читателите за номер 1 за трети път.
Коментари: 0