Трайков: Всяка стотинка от доходите ми е доказана

Според бившия министър КПКОНПИ му прави проверка заради „изфабрикуваното“ дело за EVN

Трайков: Всяка стотинка от доходите ми е доказана
Всяка стотинка от имуществото на бившия министър на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков е подплатена с категорични доказателства какъв е произходът ѝ. С тези доказателства трябва да разполага и на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ).

Това каза Трайков в сутрешния блок на bTV по повод поисканото в петък от антикорупционната комисия отнемане на негово имущество за общо 2.4 млн. лв. Той добави, че е разбрал от медиите, че ще загуби имуществото си, ако не подаде данъчна декларация, за да разсее обвинения, че има недекларирани доходи

По думите му нито на сайта на Софийския градски съд, нито на сайта на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ), е имало новина за предприетите срещу него действия. „Приемаме, че щом са го съобщили на приятелски медии, значи е вярно“, каза Трайков.

„Комисията разполага с категорични доказателства за произхода на всяка стотинка от моето имущество, но обратна връзка от тях нямам – те ми поставят някакви срокове, аз давам информация, след това идва следващото нещо, в случая – информация от медиите, че е внесен съдебен иск“, обясни бившият министър.

Трайков е трябвало да доказва доходите си от 2007 г. насам, но не е сигурен дали КПКОНПИ ще признае и отчете всичко, за което е получила информация. По думите му Комисията работи по неясна методология – например при търговия с акции органът отчита единствено разхода за покупка на нови акции, но не и приходите, дошли от продажбата на по-стари такива.

„Според за всяка стотинка от това, което КПКОНПИ констатира, или си е набавила документи по служебен път – от данъчни и имотни декларации, от регистри. Струва ми се, че не са успели да получат информация от чужбина и се постарах да я набавя“, обясни Трайков.

Той обясни също, че от антикорупционната комисия половин месец са отказвали да му дадат копия на различните документи и доклади, които са имали по неговия случай. Предшественик на КПКОНПИ е била Комисията за конфликт на интереси, известна като комисията на Филип Златанов с тефтерчето – още тогава в това тефтерче е пишело името на Трайков.

Според него причината за новата проверка на КПКОНПИ е „изфабрикуваното дело“ за продажбата на миноритарни дялове от EVN. „Там обвинението срещу мен е, че аз като министър, въпреки че не осъществявам аз продажбата, не съм я спрял, въпреки че тя се изпълняваше въз основа на решение от Министерския съвет“, каза бившият министър.
Коментари: 0