Тръмп е „расист”, „измамник” и „мошеник”, каза бившият му адвокат

Това каза Майкъл Коен във встъпителното си слово пред Конгреса

Тръмп е „расист”, „измамник” и „мошеник”, каза бившият му адвокат

Снимка: БТА

Бившият адвокат на Доналд Тръмп – Майкъл Коен, обвини някогашния си работодател и настоящ президент на Съединените щати, че е „расист”, „измамник” и „мошеник”. Коен се яви на изслушване пред Конгреса, а показанията му биват определени от западните медии като експлозивни. Те са свързани с кандидат-президентската кампания на държавния глава, която се разследва от властите по подозрения за връзки с Москва.  

„Срам ме е, че избрах да играя роля в прикриването на незаконните действия на г-н Тръмп, вместо да послушам съвестта си“, каза Коен. По думите му сегашният президент е знаел предварително, че WikiLeaks ще публикува имейли, откраднати от Демократите и Хилъри Клинтън. 

Той разказа как през юли 2016 г. бил в кабинет на Тръмп, когато по телефона се обадил Роджър Стоун (близък довереник на Тръмп, който бе обвинен миналия месец, че възпрепятства разследването с неверни твърдения и подправяне на свидетели). Разговорът се провел на високоговорител. Стоун казал, че е говорил с Джулиан Асандж, който му казал, че в рамките на няколко дни ще излезе огромно количество поща, което би навредило на кампанията на Клинтън. Тогава Тръмп се зарадвал с думите „няма ли да е страхотно”. 

Твърденията на Коен, че Тръмп е знаел и привидно е насърчавал тази дейност, противоречат на твърденията на Белия дом, че обвиненията на специалния адвокат Робърт Милър срещу Стоун нямат нищо общо с президента.

Предвиждайки силно критичните показания на Коен, Тръмп и неговият екип се опитват да подкопаят доверието в него. „Той лъже, за да намали времето си в затвора”, коментира президентът в сряда от Виетнам, където провежда втората си среща на върха със севернокорейския лидер Ким Чен-ун.

Коен разказа още как веднъж, минавайки през размирен квартал в Чикаго, Тръмп възкликнал „само чернокожите могат да живеят така”. 

Той си припомни и как му било наредено да плати 130 000 долара на порноактрисата Сторми Даниълс, за да покрие аферата им с Тръмп, която била в нарушение на финансовите правила за президентската кампания. Коен трябвало и да излъже за случая първата дама Мелания Тръмп. Бившият адвокат на заяви, че има писмени документи за случилото се, тъй като чекът бил подписан лично от Доналд Тръмп-младши.
Коментари: 0