Тръмп иска Китай да премахне митата за американски земеделски продукти

Земеделските стопани са ключови избиратели за Републиканската партия

Тръмп иска Китай да премахне митата за американски земеделски продукти

Снимка: БТА

Президентът Доналд Тръмп заяви, че е поискал от Китай незабавно да премахне всички вносни мита за американски селскостопански продукти, тъй като търговските преговори напредват добре. Той също така отложи плановете за налагане на 25-процентни тарифи върху китайските стоки, както беше планирано по-рано.

„Помолих Китай незабавно да премахне всички тарифи за нашите селскостопански продукти (включително говеждо, свинско и др.) въз основа на факта, че се движим добре с търговските дискусии“, написа Тръмп в Twitter. „Това е много важно за нашите велики фермери - и за мен!“, добави Тръмп.

Земеделските стопани са ключови избиратели за Републиканската партия на Тръмп, а търговската война на президента на САЩ с Китай оказва силно влияние върху тях. През миналата година Пекин наложи тарифи върху вноса на соя, сорго, свинско и други продукти, което намали вноса на американски селскостопански продукти в Китай.

Министърът на земеделието на Съединените щати Сони Пърдю заяви тази седмица, че американските търговски преговарящи са поискали от Китай да намали тарифите за американския етанол, но не е ясно дали Пекин е готов да го задължи.

Публикацията на Тръмп в Twitter дойде няколко часа, след като офисът на Търговския представител на САЩ заяви, че ще забави планираното увеличение на тарифите за китайски стоки на стойност 200 млрд. долара.

Известието, което предстои да бъде публикувано във Федералния регистър следващия вторник, казва, че „вече не е уместно“ да се повишават ставките поради напредъка в преговорите от декември 2018 г. Тарифата ще остане „на 10% до следващо решение“.

В изявление в събота Китай заяви, че приветства забавянето.

Увеличението на тарифата от 10 на 25% беше първоначално предвидено за 1 януари, но след продуктивни разговори с китайския президент Си Дзинпин администрацията на Тръмп издаде 90-дневно удължаване на този срок.

Тръмп каза в неделя, че отново ще забави увеличението поради напредъка в преговорите.
Коментари: 0