Тръмп може да удари ЕС с мита за $7 млрд. заради Airbus

Блокът обаче готви ответни мита за американски стоки за 12 млрд.

Тръмп може да удари ЕС с мита за $7 млрд. заради Airbus

Снимка: Pixabay

Европейският съюз очаква администрацията на Тръмп да получи зелена светлина и да удари Блока с тарифи върху стоки за до 7 милиарда долара. 

Блумбърг, позовавайки се на неназовани европейски правителствени служители, съобщи, че ЕС се подготвя за решение от Световната търговска организация. Спорът продължава от времето на администрацията на Буш във връзка с европейската помощ за самолетния производител Airbus, припомня Блумбърг.

Митата, които биха могли да влязат в сила това лято, ще повишат разходите за самолети и хеликоптери, както и за потребителски стоки като сирене, макаронени изделия и маслини, както и уиски от ЕС за европейските производители.

Това се случва, след като администрацията на Тръмп преди една година наложи мита върху стоманата и алуминия от ЕС заради твърденията, че представляват заплаха за националната сигурност.

Ситуацията обаче може да се влоши допълнително, смята Блумбърг.
Търговският представител на САЩ оценява субсидиите на ЕС за Airbus в миналото на около 11 милиарда долара икономическа вреда за САЩ. В същото време обаче ЕС е сезирала СТО за подобен казус срещу американския производител на самолети Boeing, като смята да въведе реципрочни мита на американски стоки - от кетчуп до игрални конзоли, в размер на 12 милиарда долара, твърди Блумбърг.

ЕС също така заплаши с тарифа от 20 млрд. долара, ако Тръмп изпълни заплахата си да наложи мита върху европейските автомобили и части за автомобили.
Коментари: 0