Райфайзен: Банките в региона близо до рекордна рентабилност

Печалбата на банковия сектор в Централна и Югоизточна Европа възлиза на общо 13-14 милиарда евро

Райфайзен: Банките в региона близо до рекордна рентабилност

Снимка: Pixabay

Според анализаторите на Райфайзен Рисърч банковият сектор в Централна и Източна Европа (ЦИЕ) е близо до рекордна рентабилност. Банките отчитат двуцифрена възвръщаемост на капитала в регионите на Централна Европа, Югоизточна Европа, и Източна Европа. Данните са от Доклад за банковия сектор в Централна и Източна Европа за 2019 г.

Чехия и Косово са най-рентабилните пазари, Румъния, Унгария и Украйна са пазарите с най-интересен обрат.

Печалбата на банковия сектор в Централна и Югоизточна Европа възлиза на общо 13-14 милиарда евро, като в целия региона на ЦИЕ за 2018 г. тя е над 30 милиарда евро.

Показателят необслужвани кредити в ЦИЕ е в едноцифрената зона, като най-ниското ниво е в Централна Европа (Чехия, Унгария и Словакия) – 3.3%, докато в Югоизточна е 7%, а в Източна – 9.3%.

Увеличава се диференциацията в регионалните стратегии на големите трансгранични банки, но Чехия, Румъния и отчасти Русия са сред основните пазари на водещите банкови групи в региона.

Руският банков пазар се възползва от консолидацията, отново отбелязва двуцифрена възвращаемост на капитала. Стабилен бизнес за чуждестранните банките, които отдавна оперират на пазара.

Пазарният дял на австрийските банки в ЦИЕ отново се доближава до рекордни нива. 

Най-висок потенциал за растеж има в Югоизточна Европа, но до известна степен отслабва растежът в Централна Европа, особено в банкирането на дребно поради регулаторни ограничения, сочи още докладът.

Анализаторите на Райфайзен увеличават очакванията си за растеж за Унгария, Румъния и Украйна, както и прогнозират солиден растеж в Сърбия, Хърватия и Русия.

Кредитният растеж се очаква да се забави леко в Чехия, Словакия и България.

Коментари: 0