Тръмп наложи мита върху китайски стоки за $112 млрд.

Китай ще отвърне, а поредната ескалация на търговската война заплашва домакинствата в САЩ

Тръмп наложи мита върху китайски стоки за $112 млрд.

Снимка: БТА

Доналд Тръмп днес осъществи плановете си да наложи мита върху вносни продукти от Китай на обща стойност 112 млрд. долара, пише Business Insider. По този начин американският президент доведе до ескалация на търговската война с Пекин, която създава несигурност в световната икономика и носи проблеми и за компаниите в САЩ.

Новото 15-процентно мито обхваща много повече потребителски продукти, отколкото по-рано въвежданите тарифи, включително дрехи, обувки и битова електроника.  Китай от своя страна заяви, че ще отговори с наказателни мита върху хиляди американски стоки, включително автомобили.

Така днешният ден беляза първата от двете обявени от администрацията на Тръмп през август ескалации на търговския спор с Китай. САЩ планира на 15 декември да наложи мита върху на практика всички останали вносни продукти от Китай, включително върху така чувствителни за потребителите продукти като лаптопи и смартфони. Американският президент също така заяви, че през октомври ще повиши до 30% митото върху китайски стоки за 250 млрд. долара.

В публично изслушване, проведено през юни в офиса на американския Търговски представител, компаниите предупредиха Белия дом, че новите мита биха могли да доведат до ръст на цените и разпад на веригите за доставки.

„Заплахата, че може да бъде обмитен почти целият оставащ внос от Китай, вече даде тласък на усилията на вносителите да намерят алтернативни източници за доставки“, коментира Браян Оулф от Ascena Retail Group на публичното изслушване. „В резултат на хоризонта вече се задават по-високи цени за американските домакинства“, добави той.
Коментари: 0