Тръмп наложи по-високите мита за стоманата и алуминия

Те няма да важат само за Мексико и Канада

Тръмп наложи по-високите мита за стоманата и алуминия

Снимка: БТА

1012 ~ 2 мин. четене

Доналд Тръмп подписа разпореждането за налагането на вносни мита от 25% за стоманата и 10% за алуминия, съобщиха световните агенции. Новата мярка, която ще влезе в сила след 15 дни, няма да се отнася единствено за Канада и Мексико.

По-рано американският президент беше казвал, че промяната в тарифите за тези вносни метали ще обхваща всички страни. На пресконференция при подписването на документа президентът окачестви дъмпинговия внос на стомана и алуминий като "нападение срещу нашата страна". По думите му вътрешното производство е въпрос на национална сигурност.

"Ако не искате да плащате мита, докарайте заводите си в САЩ", препоръча президентът на вносителите. Според предварителна информация от администрацията други държави ще могат да кандидатстват за изключение, тоест да не плащат тези мита. Не са известни обаче подробностите как ще става това.

При подписването Тръмп обяви, че предлага облекчения на страните, които са "честни в търговията" със САЩ. Агенция Reuters коментира, че този "жест" цели да окаже натиск върху Канада и Мексико да направят отстъпки в преговорите за Северноамериканското споразумение за свободна търговия (NAFTA), по които засега няма напредък. Тръмп поиска отстъпки и от държавите в ЕС, като се оплака, че те се отнасят нечестно спрямо американските автомобили и заплаши, че може да повиши митата за вноса на европейски коли.

Редица държави по света и най-вече от Азия изразиха опасения, че по-високите мита върху вноса на стомана и алуминий в САЩ имат потенциала да предизвикат международна търговска война. Причината е, че конкуренцията помежду им да търгуват със страната ще стане още по-ожесточена, а тези, които не успеят да продадат продукцията си, ще трябва да търсят други пазари за нея. Европейският съюз от своя страна е готов да отвърне на удара от страна на Вашингтон, въпреки че рискува да наруши някои от правилата на Световната търговска организация (СТО). 

Подкрепи Economic.bg