Тръмп праща огромен кораб-болница към ударения от COVID-19 Ню Йорк

Плавателният съд на военноморските сили ще подпомага цивилните болници в града борбата им с епидемията

Тръмп праща огромен кораб-болница към ударения от COVID-19 Ню Йорк

Снимка: MILITARY SEALIFT COMMAND

10240 ~ 3 мин. четене

Доналд Тръмп ще замине заминава днес за Норфолк, щата Вирджиния, за да изпрати кораб-болница на военноморските сили към Ню Йорк, чиято цел е да облекчи здравната система на града в преломната точка от епидемията на COVID-19, предава Bloomebrg. Тръмп ще лети на борда на Air Force One за първи път от повече от две седмици. Т.нар. „социално дистанциране“ в САЩ важи както за средностатистическите американски граждани, но и за президента.

Предвижда се той да участва в церемония по изпращането на „Комфорт“ (USNS Comfort), болничен кораб с 1000 легла и големи червени кръстове отстрани, за Ню Йорк, който се превърна в епицентър на американската коронавирусна епидемия с над 44 000 потвърдени случая. В града са установени близо 50% от всички случаи в САЩ към петък, според данни, събрани от университета Джонс Хопкинс.

„Комфорт“ трябва да пристигне в пристанището на Ню Йорк до понеделник. На Западния бряг нейният сестрински кораб „Милосърдие“ пристигна в петък в Лос Анджелис, също силно засегнат от вируса.

Медицинският кораб беше в Ню Йорк през 2001 г. след терористичните атаки на 11 септември и оттогава е предприемал вътрешни мисии в Мексиканския залив след урагана Катрина през 2005 г. и в Пуерто Рико след урагана Мария през 2017 г.

Посещението в Норфолк ще бъде първото пътуване на Тръмп извън района на Вашингтон от 6 март, когато той посети американските центрове за контрол и превенция на заболяванията в Атланта, за да обсъди усилията на правителството за борба с пандемията. След това отлетя до курорта си Мар-а-Лаго във Флорида.

„Невероятният морски болничен кораб „Комфорт“, той наистина е невероятен, когато го видите вътре, ще плава към Ню Йорк в събота“, заяви Тръмп на пресконференция в четвъртък. „Ще изляза и ще го целуна за довиждане“, добави президентът.

Тръмп каза, че онзи следобед е говорил с губернатора на Ню Йорк Андрю Куомо, за да му каже, че „Комфорт“ ще бъде изпратен до града по-рано от очакваното. Военните служители казаха, че корабът се нуждае от няколко седмици поддръжка, преди да отплава, но Тръмп каза, че ще пристигне три седмици по-рано.

Алберт Шимкус, професор по въпросите на националната сигурност към Военноморската колегия в Нюпорт, Роуд Айлънд, който беше командир на „Комфорт“ през 2006 г., заяви в интервю в петък, че корабът се поддържа редовно в Норфолк, така че винаги да може да отплава в рамките на пет дни.

Военноморските сили казаха тази седмица, че нито „Милосърдие“, нито „Комфорт“ ще лекуват пациенти с коронавирус. „Те са там, за да се справят с наплива или при остри случаи на травма и други спешни нужди. Това ще позволи на нашите цивилни болници, разположени на брега, да съсредоточат медицинската си помощ и ресурсите си върху лечението на пациенти с Covid-19“, каза изпълняващият длъжността секретар на ВМС Томас Модли пред журналисти на брифинг в четвъртък.

Военноморският флот каза, че е избрал над 120 доброволци от група резервни медицински специалисти за мисията в Ню Йорк и че моряците от резерва също са докладвали на кораба. „Комфорт“, пуснат в експлоатация през 1987 г., има 12 операционни зали и е оборудван за предоставяне на радиологични услуги, лабораторни дейности и диагностични сканирания, включително други функции, според ВМС.

Коментари: 0