Тръмп предупреди Ердоган за предстоящи санкции

Лидерът на САЩ обаче прехвърли отговорността за наказателната мярка на предшественика си Барак Обама

Тръмп предупреди Ердоган за предстоящи санкции

Турският президент Реджеп Ердоган (отляво) и американският му колега Доналд Тръмп по време на срещата на Г-20 в Япония

Снимка: БТА

Доналд Тръмп предупреди турския си колега Реджеп Ердоган да очаква икономически санкции заради сделката му с Русия за противоракетни установки С-400, сключена в разрез с американските призиви Анкара да не извършва покупката.

По време на двустранната си среща с Ердоган при събирането на лидерите от Г-20 в Япония Тръмп е коментирал, че обсъждането как да се отговори на сделката между Турция и Русия във Вашингтон в момента е „сложно“. Той обаче е добавил, че се обсъждат санкции спрямо Анкара.

„Търсим друго решение. Имаме проблем, няма спор за това“, заяви президентът на САЩ в началото на двустранната си среща с Ердоган.

Американският президент обаче прехвърли на предшественика си на поста Барак Обама отговорността за предстоящите санкции. Според Тръмп проблемът е, че администрацията на Обама е наложила на Турция условие да купи от САЩ ракети Patriot.

Тръмп също така повдигна темата за търговията между САЩ и Турция, коментирай, че обемът е 75 млрд. долара годишно е малък и че според него той скоро ще надхвърли 100 млрд. долара.
Коментари: 0