Тръмп: Путин е лично отговорен за руската намеса в американските избори

Американският президент първо каза, че не вижда причина Русия да се меси в изборите в САЩ

Тръмп: Путин е лично отговорен за руската намеса в американските избори

Снимка: БТА

960 ~ 1 мин. четене
Едно изказване на американския президент Доналд Тръмп, а именно, че не вижда защо ѝ е на Русия да се меси в спечелените от него избори в САЩ през 2016 г., породи след себе си куп критики и опити за обяснения. Сега държавният глава на Съединените щати обяви колегата си Владимир Путин за лично отговорен по казуса отпреди две години. 

На въпрос в интервю за CBS дали смята, че Путин носи лична отговорност за намесата, Тръмп коментира така: „Точно както смятам себе си за отговорен за нещата, които стават в тази страна, така и той като лидер на своята страна, да, той е отговорен”.

След това водещият го попита какво именно е казал той на Путин по този повод в разговора им на 4 очи в Хелзинки. „(Аз бях) много убедителен..., че не можем да позволим (да става) нещо подобно. Дадох му да разбере, че ние няма да допуснем това, и то е точно така”, каза президентът на САЩ, цитиран от ТАСС.

Междувременно на пресбрифинг снощи говорителката на Белия дом Сара Сандърс каза още, че Тръмп е предупредил Путин, че Русия не трябва да се намесва в американските избори. 

Тя увери, че властите полагат усилия да не допуснат нова такава в междинните избори за Конгрес пред ноември. 

Любопитна е и идеята, предложена от самия Путин по време на срещата му с Тръмп, Русия да помогне на САЩ в разследването на намесата на в американските избори. Към момента обаче няма никакви официално поети ангажименти и задължения. 

Подкрепи Economic.bg