Порожанов потвърди наличието на чума в две стада

Засега се отлага евтаназията на заразени животни

Порожанов потвърди наличието на чума в две стада
944 ~ 1 мин. четене
Две са стадата, в които е констатирана положителна проба за чума. Това каза земеделският министър Румен Порожанов на брифинг след извънредното заседание на кризисния щаб днес. По думите му едното стадо е в  Шарково – на баба Дора, а другото в Болярово. 

Порожанов  уточни, че всички налични проби и резултати са качени на сайта на Българската агенция по безопасност на храните. „Не е тайна, че има проби, за които очакваме резултати. Надяваме се болестта да бъде овладяна в районите, в които е, но ни притеснява ситуацията, която се нагнетява около целия този процес”, каза още министърът.

Той потвърди, че засега евтаназията се отлага. В тази връзка вътрешният министър Валентин Радев, от своя страна, поясни, че това е заради намаленото доверие в някои политически сили. 

„Ще поискаме изслушване в парламента, за да получим препотвърждение на правилността на нашите действия”, каза Радев, цитиран от БНТ.

„Няма как спасявайки държавата от такова зло, като чумата по животните, ние да не получаваме доверието на всички политически сили. Това е работа срещу националната сигурност. Така ние го разбираме”, отбеляза още той.

Междувременно ще бъде извършена дезинфекция на населеното място и тя ще е при засилен контрол. 

Подкрепи Economic.bg