Тръмп се е сблъскал с министъра на отбраната за ударите по Сирия

Американският президен е бил готов да нареди ракетния обстрел още преди седмица

Тръмп се е сблъскал с министъра на отбраната за ударите по Сирия

Снимка: БТА

Въпреки че американският президент Доналд Тръмп още преди седмица е бил готов да нареди ракетни удари по Сирия, на него му е трябвала седмица да успее да го направи, пише вестник Wall Street Journal.

Тръмп е работил през последната седмица да сключи пакт с Великобритания и Франция, за да нанесат съвместен удар срещу режима в Дамаск. Американският лидер освен това е имал сблъсък с министъра на отбраната Джеймс Матис, който е искал по-ограничена военна операция. Идеята му е била да няма риск от по-широка конфронтация с руските окупационни сили в Сирия.

Президентът на САЩ обаче е разкритикувал забавянето на реакцията на страната си и притиснал Матис за по-мащабна военна операция, която да възпре сирийския президент Башар Асад да осъществява нови атаки с химическо оръжие.

Засега е прекалено рано да се оценят резултатите от ракетните удари, но само обявявайки атаката миналата нощ, Тръмп показа ясно, че се стреми към агресивни военни действия. По време на речта си от Белия дом той заяви, че целта му е да прекрати както употребата, така и производството на химически оръжия в Сирия. Тръмп добави, че Вашингтон, Лондон и Париж няма да се откажат, докато „сирийският режим не спре да използва забранени химически вещества“.

Коментари: 0