Тръмп се съгласи Турция да бъде изключена от програмата за F-35

Той определи ситуацията като несправедлива

Тръмп се съгласи Турция да бъде изключена от програмата за F-35

Снимка: БТА

9390 ~ 1 мин. четене
Американският президент Доналд Тръмп даде съгласието си Турция да бъде извадена от програмата за покупка на изтребителите F-35. 

"Това, което се случва, е ситуация, в която Турция е много добра с нас, а сега ние й казваме, че няма да й продадем F-35, защото е била принудена да закупи друга ракетна система. Това е много трудна ситуация", призна Тръмп, цитиран от "Фокус". 

Той обвини правителството на бившия американски президент Барак Обама за създалата се ситуация, тъй като е отказало да продаде на Анкара американската алтернатива на С-400 - "Пейтриът". 

Тръмп определи ситуацията като несправедлива. "Тъй като са закупили руска система, ние не можем да им продаваме самолети. Това не е справедлива ситуация", посочи той. 

Преди дни турският държавен глава Реджеп Ердоган изрази убеждението си, че американският президент има правомощието да се откаже от санкциите срещу Турция заради закупуването на руските системи за противовъздушна отбрана и трябва да "намери средата".

Конгресът на САЩ обаче още миналата година затвори вратата за компромис, вдигайки висока летва за пътищата, по които Съединените щати могат да се въздържат от санкции за страни, купуващи руски оръжия.  
Подкрепи Economic.bg