Тръмп спря парите към Световната здравна организация

Американският президент заяви, че СЗО е допуснала много грешки и затова пандемията е с такъв мащаб

Тръмп спря парите към Световната здравна организация

Снимка: БТА

5280 ~ 1 мин. четене

Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че спира вноските на страната му към Световната здравна организация, заради „многото допуснати грешки“ в борбата срещу пандемията от коронавирусСпоред Тръмп Световната здравна организация е прикривала много случаи и е дезинформирала обществтото за всичко, случващо се около коронавируса.

 „СЗО не успя да изпълни своето основно задължение и сега трябва да понесе отговорността си“, каза Доналд Тръмп по време на конференция във вторник, цитиран от Reuters. Съединените щати са най-големият общ донор на СЗО. Само за 2019 г. те са финансирали организацията с 400 млн. долара, което се равнява на близо 15% от бюджета на СЗО.

„Сега е време за единство и международната общност да работи заедно в знак на солидарност, за да спре този вирус и неговите разтърсващи последици“, казва генералният секретар на ООН Антонио Гутериш.

Доналд Тръмп обвиянва СЗО и за съвета й държавите по света да оставят границите си отворени за китайски граждани. „Вижте останалата част от света, части от Европа, други нации, които последваха насоките на СЗО и оставиха границите си отворени за Китай и пандемията по света се усили. Ще продължим да работим със СЗО, за да установим дали ще приложи значими реформи, но засега ще работим с други страни“, каза той.

На 31 януари СЗО посъветва страните да оставят границите си отворени въпреки заразата, въпреки че отбеляза, че държавите имат право да предприемат мерки за защита на гражданите си. В същия ден администрацията на Тръмп обяви ограничения в пътуванията от Китай.

Подкрепи Economic.bg