Тръмп: Световният рекорд заразени в САЩ е „значка на честта“

В страната има 1.5 млн. регистрирани заболели с коронавирус и близо 92 000 смъртни случая

Тръмп: Световният рекорд заразени в САЩ е „значка на честта“

Снимка: БТА

1908 ~ 2 мин. четене
Президентът Доналд Тръмп изтъкна, че е “значка на честта“, че САЩ имат най-голям брой потвърдени случаи на заразени с Covid-19 в света, предава BBC. „Гледам на това в известна степен като на добро, защото това означава, че нашите тестове са много по-добри“, каза той в Белия дом.

САЩ имат 1.5 милиона регистрирани случаи на заболели с коронавирус и близо 92 000 смъртни случая, според университета Джонс Хопкинс. На второ място е Русия с близо 300 000 потвърдени.

Според Тръмп САЩ оглавяват класацията „защото имаме повече тестове от всеки друг“. Изтъквайки по-доброто тестване в страната, той каза: „Така че аз го разглеждам като значка за чест. Наистина това е значка на чест“.

„Това е голяма почит към тестването и цялата работа, която свършиха много професионалисти“.

Според федералната агенция, занимаваща се с контрол на болестите, до вторник САЩ са извършили 12.6 милиона теста за коронавирус.

Критиците скочиха срещу изказването на Тръмп и обявиха, че 1.5 млн. случая представляват „пълен провал на ръководството“. 

Но прав ли е президентът?

Въпреки че САЩ са извършили повече на брой тестове, отколкото всяка друга държава, тя не се нарежда като първа в света на глава от населението, според Our World in Data – научна публикация на Оксфордския университет.

Според класацията САЩ е едва на 16-а позиция в световен мащаб по тестове на 1000 души, изпреварвайки Южна Корея, но зад страни като на Исландия, Нова Зеландия, Русия и Канада.

През изминалата седмица САЩ провеждаха между 300 000 и 400 000 теста всеки ден, според Covid Tracking Project. Междувременно директорът на Harvard Global Health Institute Ашиш Джа каза на изслушване в конгреса, че страната се нуждае от повече от 900 000 теста всеки ден, за да се отвори отново безопасно. „Правим около една трета от това.“

САЩ отчитат и най-много смъртни случаи от коронавирус в света, макар по този показател на глава от населението да се нареждат е на шесто място. 

Коментари: 0