Тръмп удвоява митата върху стоманата и алуминия от Турция

Една турска лира вече се обменя за 15 американски цента

Тръмп удвоява митата върху стоманата и алуминия от Турция

Снимка: БТА

Американският президент Доналд Тръмп е наредил удвояване на митата върху вносните стомана и алуминий от Турция. Това обяви самият той в Twitter.

„Току-що упълномощих удвояване на митата върху стоманата и алуминия от Турция,  тъй като тяхната валута, турската лира, пропада рязко надолу спрямо нашия много силен долар! Митото за алуминия вече ще е 20%, а за стоманата 50%. Нашите отношения с Турция не са много добри към този момент!”, написа Тръмп.

Съобщението от американския държавен глава веднага се отрази негативно върху курса на турската лира спрямо тези на долара и еврото. Сривът на валутата на югоизточната ни съседка вече доближава 20% спрямо вчерашния ден и един долар вече се обменя за 6.51 турски лири (или една лира за 15 американски цента), а едно евро за 7.40 лири (към 17:05 ч. българско време).

Отношенията между САЩ и Турция са обтегнати, тъй като Вашингтон преди дни обяви, че ще преразгледа безмитния достъп на югоизточната ни съседка до американския пазар. Причината е, че Анкара отказва да освободи задържания през 2016 г. американски пастор Андрю Брънсън. Турция освен това наложи ответни мита в отговор на обявените от президента Доналд Тръмп по-високи мита върху вносните стомана и алуминий от различни държави по света.

Коментари: 0