Транспортните фирми зареждат в чужбина

Качеството там е по-високо и цените по-ниски, заяви Миролюб Столарски

Транспортните фирми зареждат в чужбина
3752 ~ 1 мин. четене
Големите български транспортни фирми зареждат с горива в съседни държави. Там качеството е по-добро, а цените са по-ниски, заяви Миролюб Столарски, председател на Българската асоциация на сдруженията в автомобилния транспорт (БАСАТ), пред БНР. Повод за коментара му са проверките от страна на надзорните органи на уредите по бензиностанции заради оплакванията за некачествени горива.

Според него проверките няма да дадат ефект, той ги коментира така: "Всяко чудо за три дни".

Разликата в цената на нафтата в Гърция и България е 12 стотинки. Ако се зарежда в Румъния, разликата е 45-50 стотинки. Това спестява сериозни разходи, тъй като фирмата на Столарски (Карат-С) ползва средно около 400 000 литра гориво средномесечно, коментира той.

Бизнесменът изрази убеждение, че има картелно споразумение за цените на горивата.

„Всички вериги продават гориво почти на една и съща цена. Защо трябва да чакаме Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) да прецени дали има картел? Преди три години КЗК излезе със становище, че няма картел, предполагам, че и сега ще излезе със същото становище“, каза Миролюб Столарски.

„Ние, превозвачите, си решаваме проблема сами. Тези с международните превози си намаляват разходите със зареждане в чужбина, но фирмите, които работят в България, са принудени да го правят при сегашните условия“, допълни той. 

Подкрепи Economic.bg