„Тренд“: Интригата на изборите е между БСП и „Продължаваме промяната“

Формацията около Петков и Василев може да се окаже на втора позиция при по-висока избирателна активност

„Тренд“: Интригата на изборите е между БСП и „Продължаваме промяната“

Снимка: Красимир Свраков

1916 ~ 2 мин. четене
Economic.bg Автор: Economic.bg

Шест партии влизат със сигурност в следващото Народно събрание, а две са на границата, показва проучване на „Тренд“, поръчано и платено от „24 часа“ само седмица преди изборите 2 в 1. В президентската битка фаворит на първия тур със значителна преднина е президентът Румен Радев. Вторият тур на изборите за държавен глава изглежда почти сигурен, но при изненадващо висока избирателна активност той евентуално би могъл да спечели втори мандат и без балотаж, още на 14 ноември.

Моментната снимка на електоралните нагласи, седмица преди изборите, показва, че ГЕРБ задържа лидерската си позиция с 22.9% със сериозна дистанция от втория – с близо 8 пункта. Основната интрига ще е за втората позиция, за която спорят БСП (15.1%) и „Продължаваме промяната" (14.8%).

Формацията около Петков и Василев разполага с по-голяма периферия спрямо социалистическата партия и при по-висока избирателна активност може да се окаже на втора позиция. Твърдият и мобилизиран електорат на БСП би имал по-сериозна относителна тежест при по-ниска активност.

Победителите на предишните парламентарни избори на 11 юли – формацията на Слави Трифонов „Има такъв народ", заема четвърта позиция с 12.8% от гласуващите, следвани от ДПС с 10.3%. "Демократична България" изглежда последната партия, която със сигурност влиза в новия парламент, събирайки подкрепата на 9.1% от вота.

Под парламентарната бариера, но с шанс за представителство, е „Възраждане" с 3.6% и „Изправи се БГ! Ние идваме" с 3.3%. Партията на Красимир Каракачанов ВМРО остава с подкрепата на 2.2% от гласуващите.

Президентски избори

Структурата на подредбата на президентските избори изглежда доста по-ясна от тази на парламентарните избори и трудно би могло да се очаква разместване в нея. Двойката Румен Радев-Илияна Йотова заема лидерската позиция в подреждането с 46.8%, следвана от Анастас Герджиков-Невяна Митева с 24.4% от гласуващите. Твърда трета позиция на Мустафа Карадайъ – Искра Михайлова (9.9%), които успяват да мобилизират целия електорат на ДПС.

Четвърта позиция заема двойката Лозан Панов-Мария Касимова-Моасе с 6.4% от гласуващите. Следват Костадин Костадинов-Елена Гунчева с 3.1%, Милен Михов-Мария Цветкова с 1.6% и Луна Йорданова-Иглена Илиева с 1%.

Избирателна активност

Декларативната избирателна активност за предстоящите предсрочни парламентарни избори е 55%, докато за президентските е малко по-ниска – 53%. Като се има предвид, че 1% от извадката в изследването отговаря на 55 хиляди души, то в първия случай може да се очаква да гласуват малко над 3 милиона български граждани, а във втория - малко под 3 милиона българи. От избирателните списъци това би било активност съответно от около 45% и 43%.Подкрепи Economic.bg