Трибуналът в Хага излиза с последна присъда за престъпленията в Югославия

Днес Апелативната камара се произнася по случая срещу Ядранко Пърлич и петима други обвиняеми

Трибуналът в Хага излиза с последна присъда за престъпленията в Югославия

Снимка: БТА

720 ~ 1 мин. четене
След  близо четвърт век работа днес Международният трибунал на ООН в Хага за военните престъпления в бивша Югославия се събира за последното си заседание. На него се очаква да бъде обявена окончателната присъда срещу шестима лидери и командири на босненските хървати, обвинени за злодеяния срещу мюсюлманското население по време на войната в Босна през 90-те години на миналия век. 

Днес Апелативната камара трябва да се произнесе по случая срещу бившия лидер на босненските хървати Ядранко Пърлич и петима други обвиняеми, предава АФП, цитирана от БТА. 

На първа инстанция през 2013 г. те бяха осъдени на общо 111 години затвор за престъпления срещу местното мюсюлманско население по време на войната от 1992-1995 г. 

През март тази година прокуратурата на трибунала поиска Апелативната камара да увеличи присъдите до общо 220 години с мотива, че престъпленията са били масови. Обвинителите изтъкнаха, че няколко десетки хиляди души са били прогонени от домовете си, няколко хиляди са били пленени и държани при тежки условия и изпращани на принудителен труд, вследствие на което някои са изгубили живота си. 

Международния трибунал бе създаден в разгара на военните конфликти на Балканите. Следващия месец той затваря врати след дългогодишна работа, посветена на това да изслуша и съди тези, които са извършили най-големите зверства в Европа след Втората световна война. 
Коментари: 0