$2,5 трлн. са нужни на Русия за енергийната й стратегия

Запазва се добивът на петрол на нивото от 525 млн. тона годишно

$2,5 трлн. са нужни на Русия за енергийната й стратегия
144 ~ 2 мин. четене
Автор: Илия Лазаров

За осъществяване на енергийната си стратегия до 2035 г. Русия се нуждае от инвестиции в размер от 2,5 трлн. долара, съобщи министъра на енергетиката Александър Новак, цитиран от ТАСС. Той напомни, че проектът на енергийната стратегия предвижда 2 сценария, като според него днес е бил обсъждан само основният, целеви сценарий за развитие (другият вариант е консервативен).

По думите на министъра, консервативният сценарий е базиран на прогноза на Министерство на икономическото развитие за следващите 3 г., при отчитане на ниските цени, които се наблюдават на енергийния пазар сега, както и на по-консервативно развитие на икономиката заради санкциите, пише 3e-news.

Ръстът на БВП, според прогнозата се предполага, че ще е на ниво от 1,6% годишно до 2035 г., а горивата в (базовият) сценарий са според средногодишен ръст на БВП от 2,2% годишно. По думите на Новак до 2022 г. двата сценария си приличат. 

Проектът за енергийна стратегия на Русия предполага запазване на количеството на добив на петрол на нивото от 525 млн. тона. По думите на министъра делът на запасите от петрол на шелфовите находища трябва да се увеличи. „Общото количество на тези енергийни ресурси до 2035 г. трябва да се увеличи до 25%, тоест 1/4 се очаква да се пада на новите проекти, новите залежи, новите разработки“, каза Новак.

Количеството на добив на газ в Русия по думите на министъра може да достигне над 800 млрд. куб. м. годишно. „В проекта за стратегия се предвижда увеличение на количеството от добив от сегашните 640 млрд. куб. м. до 805-880 млрд. куб. м.“, отбеляза той, добавяйки, че увеличението на производството на втечнен природен газ се планира да скочи с 6 пъти – до 82 млрд. куб м.

Що се касае до въглищата, то плановете са добивът им да се увеличи от 356 млн. т. до 435 млн. т., а експортът им да нарасне с 28%, предимно за страните от Азиатско-Тихоокеанския регион.

Увеличението на производството на електроенергия в проектът за стратегия се предвижда да достигне до 1,444 трлн.кВтч от сегашните 1 трлн. 56 млн. кВТч. Прогнозата е, че потреблението на електроенергия ще се увеличи с 15%. Според министъра на енергетиката на Русия всички теи данни са актуални за целевия вариант на проекта за енергийна стратегия, който е базиран на прогнозата за ръст на БВП през 2035 г. най-общо с 80% или с 2,7% годишно.

Коментари: 0